Κοροναϊός : Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ κρίνεται στις… μετακινήσεις

Μια ευκαιρία ακόμη να αποφευχθεί ένα πλήρες lockdown που θα βύθιζε ακόμη περισσότερο τις αντοχές του πληθυσμού, τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, επιλέχθηκε τελικά, με την «ένεση ενίσχυσης» του ΕΣΥ στην Αττική και τους νέους περιορισμούς στους κωδικούς μετακίνησης της πολιτικής προστασίας που βάζουν «φρένο» στην κινητικότητα.

Η αναδιοργάνωση που επιχειρείται με τη μετατροπή του Σισμανογλείου σε νοσοκομείο για την κάλυψη μόνο περιστατικών covid και την άμεση αποδέσμευση συνολικά 520 κλινών από το ΕΣΥ που θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για την κάλυψη νέων περιστατικών κοροναϊού, φαίνεται να «αγοράζουν χρόνο», μέχρι να αρχίσει η κάμψη της πανδημίας από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών.

Με την διαχείριση που επιχειρείται, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τελικά θα προστεθούν και άλλες 1250 απλές κλίνες για την κάλυψη περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία, επιπλέον αυτών που ήδη έχουν προστεθεί, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να περάσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες με ασφάλεια και επαρκείς υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς που θα προκύψουν.

Στο μεταξύ όμως οι απλές κλίνες είχαν φτάσει μέχρι χθες τις 2122 κλίνες στο λεκανοπέδιο, με τις 491 να έχουν «ανοίξει» μόλις το τελευταίο 20ήμερο.

Αντίστοιχα σε ότι αφορά τις ΜΕΘ, ήδη οι κλίνες έχουν φτάσει τις 319 με την προσθήκη 7 νέων σήμερα στο Ιπποκράτειο, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αυξηθούν κατά επιπλέον 29, φτάνοντας τις τις 348 με την δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ από τις οποίες οι 12 στον Ευαγγελισμό, οι 10 στο Τζάνειο και οι 7 στο Ασκληπιείο Βούλας.

Το σχέδιο προβλέπει πλήρη διαχωρισμό των περιστατικών κοροναϊού προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή διασπορά σε μη covid περιστατικά, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο των υγειονομικών, ιδίως καθώς υπάρχουν πλέον τα μεταλλαγμένα στελέχη που είναι σημαντικά πιο μεταδοτικά και ανεβάζουν τον πήχη της δυσκολίας περιορισμού τους.

Οι μεταλλάξεις φέρνουν αυστηρότερα μέτρα

Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκαν οι περιορισμοί στους κωδικούς μετακίνησης, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών. Η αυξημένη μεταδοτικότητά τους απαιτεί πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσής τους και με το όριο της ακτίνας των δύο χιλιομέτρων ή των ορίων των δήμων επιχειρείται να περιοριστούν στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί.

Έτσι, οι βόλτες στην παραλία ή στο βουνό, αναμένεται τώρα να γίνονται για άθληση μόνο από τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών και οι συγκεκριμένοι δήμοι να σταματήσουν να δέχονται την επιβάρυνση που βλέπαμε τους προηγούμενους μήνες από υπερτοπικές επισκέψεις δημοτών άλλων περιοχών.

Το πρόβλημα των μεταλλαγμένων στελεχών επιβεβαιώνεται και από τα λύματα της Αττικής, που σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη, δείχνουν ιδιαίτερα υψηλό φορτίο και στα θετικά δείγματα έχουν εντοπιστεί τόσο η βρετανική μετάλλαξη, όσο και η ισπανική.

Η ύπαρξη των μεταλλάξεων αυτών, οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι η πορεία της πανδημίας θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία το επόμενο δεκαήμερο. Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, θα παραμείνει όχι μόνο σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στην Αττική, όπου αναμένονται 1.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση.

Με τη δεινή αυτή κατάσταση να προχωρεί, το κυβερνητικό επιτελείο υιοθέτησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστούν ακόμη ισχυρότερα μέτρα  – τα οποία πάντα υπάρχουν στο συρτάρι τόσο του υπουργείου Υγείας, όσο και της Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: Ελλάδα – ΤΑ ΝΕΑ