Κορονοϊός: Ανησυχούν τους ειδικούς συγκεντρώσεις και κορονοπάρτι

Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας η οποία εξελίσσεται όλο και πιο ανησυχητικά.

Παρά τα αυστηρά μέτρα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιώντας για τις συναθροίσεις, τα κορονοπάρτι και τις μεγάλες συγκεντρώσεις εν μέσω lockdown.

Την ίδια ώρα, εστιάζουν στην προοπτική ενός ανοίγματος των μικρών επιχειρήσεων, στη διαχείριση του φαινομένου της κόπωσης του πληθυσμού καθώς και στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

«Σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού», αναφέρει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις για τις διαδηλώσεις.

«Ο ιός μεταδίδεται σε κάθε συγκέντρωση. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις. Είτε με τη μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με τη στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης απο την αντιπολίτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την μετάλλαξη του κορονοϊού προειδοποίησε πως μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, προσθέτοντας πως το «δεύτερο ή τρίτο κύμα των επιδημιών αυτών είναι πολύ πιο ισχυρό από το πρώτο».

«Η διαφορά εδώ» είπε πάντως πως «είναι ότι αν και περισσότερα τα κρούσματα είναι πιο ήπια και σε νεότερες ηλικίες, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, προφανώς και λόγω των εμβολιασμών, αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα σε σχέση με το πρώτο κύμα».

Ανάσα στην οικονομία

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος χαρακτήρισε ως «υγειονομική βόμβα» τις εικόνες από αποκριάτικο πάρτι στην Ξάνθη εν μέσω πανδημίας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν πέτυχε ο στόχος του αυστηρού lockdown.

«Προφανώς η Θράκη που δεν είχε πρόβλημα, θα δείτε ότι θα αρχίσει μέσα σε 10-15 μέρες να έχει» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το lockdown έχει πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα απ’ότι θα θέλαμε. «Ο κόσμος δεν το εφαρμόζει τόσο πολύ. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση. Υπάρχουν οι μεταλλάξεις».

Πρότεινε μάλιστα τη επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις όπου όπως ανέφερε δεν μπορεί να υπάρχει εύκολα συνωστισμός διότι σε μια μικρή επιχείρηση δεν περιμένουν πολλοί πελάτες.

 

«Έτσι θα άρχιζε να κινείται λίγο η οικονομία, ο κόσμος θα έβρισκε μια βαλβίδα εκτόνωσης και αντί να πηγαίνει με το 4 δήθεν βοήθεια στο σπίτι στο σπίτι του φίλου ή του συγγενή να φάει, να πιει και να γλεντήσει θα το έκανε συντεταγμένα. Το ίδιο πιστεύω πρέπει να γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους. Αντί να πηγαίνει στην πλατεία» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τέλος, επισήμανε ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με φίλους και οικογένειες οι οποίοι στην ουσία έχουν κολλήσει μεταξύ τους, πηγαίνοντας ο ένας στα σπίτια του άλλου.

«Δεν υπάρχει σωτηρία αν μαζευόμαστε ομαδικά στις πλατείες. Πρέπει με έξυπνους τρόπους να κόψουμε την μετάδοση», υπογράμμισε.

Πότε θα δούμε τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας κατά τις επόμενες ημέρες στη χώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι τα πρώτα δείγματα αργής αποκλιμάκωσης θα υπάρξουν μετά τις 25 Μαρτίου.

Μιλώντας σχετικά με όσα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες ημέρες ο κ. Τζανάκης είπε:

«Το δικό μας προγνωστικό μοντέλο το τρέχουμε κάθε δεκαπενθήμερο. Θα υπάρξει μια μικρή οριακή άνοδος των κρουσμάτων, ενδεχομένως να δούμε κάποιες μέρες και πάνω από 3.000 κρούσματα και αυτή την εβδομάδα. Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένουμε την απαρχή της επιπέδωσης της καμπύλης. Και μετά τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε δείγματα αργής αποκλιμάκωσης. Τα τετραψήφια κρούσματα μπορεί να παραμένουν μέχρι και 20 μέρες μετά. Το lockdown δεν το θέλει κανείς μας, αλλά χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί και να φροντίσει όσους νοσήσουν. Τα μέτρα που έχουμε τώρα είναι ανεπαρκή. Αναποτελεσματικά. Κάτι πρέπει να κάνουμε». «Πιστεύω ότι το Πάσχα θα μπορούμε να είμαστε σε μια καλή κατάσταση. Αλλά το μίγμα μέτρων μπορεί να αλλάξει με την αθρόα παραγγελία διαγνωστικών τεστ. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πρωτόκολλα για τα τεστ και άνοιγμα της οικονομίας με προσοχή. Έχουμε 10-20% του πληθυσμού εμβολιασμένο, έχουμε καλό καιρό. Πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να πάει με την οικογένειά του να αθληθεί σε βουνά και όπου θέλει, δεν κολλάει εκεί ο ιός. Σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών ώστε να μην υπάρχουν και διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

in.gr

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης