Κορωνοϊός: Η θέση της FIFA για συμβόλαια και μετεγγραφικές περιόδους

Κορωνοϊός: Η θέση της FIFA για συμβόλαια και μετεγγραφικές περιόδους

Κάτι που όλες οι ομάδες περίμεναν να μάθουν, από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο μπήκε στον… πάγο, λόγω του κορωνοϊού. Με επίσημη ενημέρωση της, η FIFA έδωσε οδηγίες για το τι θα ισχύσει με τα συμβόλαια παικτών και τις μετεγγραφικές περιόδους.

Στις κατευθυντήριες οδηγίες της και όσον αφορά τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που λήγουν στις 30 Ιουνίου του 2020, η FIFA αναφέρει ότι θα ανανεωθούν αυτόματα μέχρι να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.

Την ίδια ώρα, η FIFA ανακοίνωσε πως θα είναι ευέλικτη σχετικά με την μετεγγραφική περίοδο σε κάθε χώρα, αφού κάθε μια έχει επηρεαστεί διαφορετικά από την πανδημία του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να διευκρινίσει την μεταγραφική της περίοδο.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της FIFA αναφέρεται…

“ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

“Τα συμβόλαια των παικτών τελειώνουν συνήθως όταν λήξει η σεζόν, έχουν ημερομηνία λήξης που συμπίπτει με το τέλος της σεζόν. Με την τρέχουσα αναστολή των αγώνων στις περισσότερες χώρες, είναι πλέον προφανές ότι η τρέχουσα σεζόν δεν θα τελειώσει τις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Ως εκ τούτου, προτείνεται να παραταθούν τα συμβόλαια μέχρις ότου η περίοδος λήξει. Αυτό θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την αρχική πρόθεση των πλευρών κατά την υπογραφή του συμβολαίου και θα πρέπει επίσης να διατηρεί την αθλητική ακεραιότητα και σταθερότητα. Μια παρόμοια αρχή ισχύει και για τα συμβόλαια που πρέπει να ξεκινήσουν από την έναρξη της νέας περιόδου, δηλαδή η έναρξη ισχύος τους καθυστερεί έως ότου ξεκινήσει η επόμενη σεζόν.

Οι συμβάσεις εργασίας στο ποδόσφαιρο που δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν:

Η πανδημία του COVID-19 έχει σαφώς μεγάλη επίδραση στα έσοδα των συλλόγων. Το ποδόσφαιρο, όπως και άλλοι τομείς της οικονομίας, πρέπει να βρει δίκαιες λύσεις προσαρμοσμένες σε αυτές τις συνθήκες, ελπίζοντας στον στόχο της προστασίας των θέσεων εργασίας και της επίτευξης δίκαιης και λογικής ισορροπίας συμφερόντων μεταξύ των παικτών και των συλλόγων. Κατά συνέπεια, η FIFA ενθαρρύνει ένθερμα τους συλλόγους και τους παίκτες να συνεργαστούν για να βρουν συμφωνίες και λύσεις κατά την περίοδο που αναστέλλεται το ποδόσφαιρο. Παρόλο που εξαρτάται κυρίως από τα ενδιαφερόμενα μέρη σε εθνικό επίπεδο να βρουν λύσεις που να ταιριάζουν στις συνθήκες της χώρας τους, η FIFA συνιστά να εξετάζονται όλες οι πτυχές της κάθε κατάστασης με ένα σωστό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών μέτρων για την υποστήριξη ομάδων και παικτών, το αν η αμοιβή πρέπει να αναβληθεί ή να μειωθεί και ποια ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να υπάρχει.

Εάν οι πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν και, κατά συνέπεια, οι υποθέσεις οδηγούνται στη FIFA, οι παράγοντες που θα εξεταστούν θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

– εάν υπήρξε πραγματική προσπάθεια του συλλόγου να καταλήξει σε συμφωνία με τους παίκτες.

– ποια είναι η οικονομική κατάσταση του συλλόγου.

– την αναλογικότητα οποιασδήποτε προσαρμογής στα συμβόλαια των παικτών.

– τα καθαρά χρήματα των παικτών μετά από οποιαδήποτε προσαρμογή των συμβολαίων

– το αν οι παίκτες έχουν αντιμετωπιστεί ισόνομα ή όχι.

Με αυτό τον τρόπο, η FIFA ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να βρει λύσεις που θα είναι δίκαιες και ισορροπημένες και για τις δύο πλευρές.

Η ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η FIFA θα είναι ευέλικτη και θα επιτρέψει τη μετακίνηση των μεταγραφικών περιόδων, ώστε να «πέσουν» μεταξύ του τέλους της παλιάς περιόδου και της έναρξης της νέας σεζόν. Ταυτόχρονα, η FIFA θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει, όπου είναι δυνατόν, ένα συνολικό επίπεδο συντονισμού και θα λάβει επίσης υπόψη την ανάγκη προστασίας της κανονικότητας, της ακεραιότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των αγώνων, ώστε οποιεσδήποτε διοργανώσεις να μην σταματήσουν άδικα”.

πηγή: newsit.gr

Πηγή: Αθλητικά