Κυκλοφόρησε το «Αμήχανο βλέμμα» του Λαρισαίου συγγραφέα Θανάση Τριανταφύλλου

Το «ΑΜΗΧΑΝΟ»ΒΛΕΜΜΑ είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του Λαρισαίου συγγραφέα Θανάση Τριανταφύλλου. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, http://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604588916 , με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ήδη διακινείται από όλα σχεδόν τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και των άλλων πόλεων. Ο συγγραφέας Θανάσης Τριανταφύλλου είναι ιδιαίτερα γνωστός τόσο στον χώρο των εκπαιδευτικών όσο και ευρύτερα στην πόλη της Λάρισας ως γέννημα θρέμμα της. Έχει πολύχρονη παρουσία ως καθηγητής μαθητικών, διευθυντής αρκετών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για χρόνια σχολικός σύμβουλος μαθηματικών σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Υπήρξε υποδιευθυντής του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Λάρισας, Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2010 μετά από πολύχρονη ευδόκιμη υπηρεσία. Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος και για πολλά χρόνια πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της Ε.Μ.Ε., μέλος και πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής στο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Ακόμη, υπήρξε γραμματέας της ΕΛΜΕ Λάρισας, τότε που το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών αποτελούσε μια σοβαρή και υπολογίσιμη δύναμη στα εκπαιδευτικά πράγματα, κάτι που τις μέρες που ζούμε, τα πολλά τελευταία χρόνια, έχει υποχωρήσει αισθητά.
Με το «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ ο συγγραφέας του ανανεώνει και συνεχίζει με επιτυχία το ωραίο ταξίδι της «μαθηματικής» ιχνηλασίας, που από χρόνια τώρα έχει ξεκινήσει στον χώρο της λογοτεχνίας, κυρίως της ποίησης. Προστέθηκε, συνεπώς, κι αυτό, μαζί με τα δυο προηγούμενα βιβλία του, στον πλούσιο κατάλογο των συγκεκριμένων εκδόσεων ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ακόμη βιβλίο που θα αγαπηθεί από τους αναγνώστες του.
Από τα τέσσερα συνολικά κεφάλαια και πρόλογο που αποτελείται το βιβλίο, τα τρία πρώτα του κεφάλαια είναι αφιερωμένα σε τρεις έλληνες ποιητές με σπουδές ή και επαγγελματική ενασχόληση και με τα μαθηματικά. Είναι ο Κορίνθιος μαθηματικός και ποιητής Δημήτρης Γαβαλάς, ο οποίος έχει πολυσχιδή παρουσία και συνεχίζει να δηλώνει ενεργά ‘παρών’, μια και είναι ο μόνος εν ζωή από τους υπόλοιπους δυο. Οι δυο αυτοί είναι ο σπουδαίος Θεσσαλονικιός ποιητής Γ. Θ. Βαφόπουλος (απεβίωσε το 1996) και ο σπουδαίος Πειραιώτης υπερρεαλιστής ποιητής Έκτορας Κακναβάτος που πριν εννέα χρόνια έφυγε επίσης από τη ζωή (απεβίωσε το 2010). Το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο αργεντινό ποιητή, διηγηματογράφο, δοκιμιογράφο Χ. Λ. Μπόρχες (απεβίωσε το 1986), με έντονη παρουσία στην παγκόσμια λογοτεχνία, και με πολλές και ποικίλες διακρίσεις. Η ιχνηλασία στο έργο του Μπόρχες γίνεται μέσα από εγκυρότατες μεταφράσεις.
Ο φιλόλογος-ποιητής και συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, ο οποίος έχει διαρκή και σημαντική παρουσία στα γράμματα και στον πολιτισμό της Ξάνθης και της ακριτικής Θράκης ευρύτερα, όπου ζει και εργάζεται μόνιμα, έχει γράψει το επίμετρο του βιβλίου.
Το βιβλίο αυτό θίγει με επιτυχία και πάλι το μεγάλο θέμα για την ανάγκη και την αξία της διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης της γνώσης, κάτι που καταγράφεται ως ένα διαρκές αιτούμενο και για τη διδασκαλία στο σημερινό σχολείο. Παράλληλα, το στυλ γραφής του, με απλό και κατανοητό τρόπο, ίδιο με αυτό και των δυο παλαιότερων βιβλίων του συγγραφέα, είναι τέτοιο, ώστε να προσφέρει αναγνωστική απόλαυση σε όλους τους αναγνώστες και τους μελετητές του. Απευθύνεται αδιακρίτως σε μαθητές εκπαιδευτικούς και σε όλους τους φίλους του βιβλίου που επιζητούν αναγνωστική απόλαυση και από τον δοκιμιακό λόγο. Οι πολλές υποσημειώσεις, η βιβλιογραφία του και τα σχετικά ευρετήρια ονομάτων και εννοιών, που υπάρχουν στο βιβλίο, το καθιστούν ένα χρήσιμο και ευχάριστο εργαλείο στην προσέγγιση της θεματολογίας του, από την σκοπιά θέασής του στους στόχους που φιλοδοξεί να υπηρετήσει. Οι στόχοι αυτοί -εν πολλοίς- είναι ίδιοι με αυτούς που με επιτυχία, όπως αναγνωρίζεται, υπηρέτησαν και τα δυο προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα.
Ο υπότιτλος στο «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ είναι: ‘‘Επίσκεψη «μαθηματική» -και όχι μόνο- στο έργο λογοτεχνών’’. Και με αυτήν την επίσκεψη επιχειρείται η σύ¬ζευξη των δυο κορυφαίων πτυχών της ανθρώπινης δημιουργίας και του παγκόσμιου πολιτισμού, των Μαθηματικών και της Λογοτεχνίας. Και στο «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ, συνεπώς, καταβάλλεται προσπάθεια ιχνηλασίας στις λιγότερο ή και περισσότερο μυστικές ή και φανερές διαδρομές από το ένα στο άλλο (τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία) και αντιστρόφως. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να εντοπι¬στεί η όποια αλληλεπίδραση του ενός στο άλλο και η ανάδραση που προκα¬λούν έννοιες του ενός στη δημιουργία εννοιών και εικόνων του άλλου. Ο τρόπος της διασύνδεσης αυτής σχολιάζεται και αναλύεται κατά περί¬πτωση και με απλό τρόπο. Αναζητούνται, δηλαδή, οι όποιοι τους συνεκτικοί δεσμοί. Κι όπως φαίνεται, και στο βιβλίο αυτό, οι δεσμοί αυτοί όχι μόνο δεν είναι λίγοι, αλλά αντίθετα υπάρχουν πλούσια ευρήματα στο έργο και των τεσσάρων λογοτεχνών-ποιητών με τους οποίους αυτό καταγίνεται. Τα ευρήματα αυτά επισημαίνονται και τα σχολιάζονται με τον πλέον κατανοητό για όλους τρόπο.
Παραδίδοντας στο αναγνωστικό κοινό κι αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας του και οι εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ελπίζουν ότι θα τύχει της ίδια αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό, όπως και τα προηγούμενα δυο. Ελπίζουν ότι θα συμβάλει κι αυτό στο να γίνει πιο πλούσια η σχετική βιβλιογραφία και στον συγκεκριμένο τομέα, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αρκετών μελετητών και φίλων της ανάγνωσης και του βιβλίου γενικότερα. Πιστεύουν ότι η ανάγνωσή του θα δικαιώσει την επιλογή τους να καταπιαστούν μαζί του. Το εξώφυλλο και αυτού του βιβλίου, όπως και των δυο άλλων του συγγραφέα που επίσης έχουν κυκλοφορήσει παλαιότερα από το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, έχει καλαίσθητο σχεδιασμό που τονίζει την όλη του αισθητική εικόνα.

The post Κυκλοφόρησε το «Αμήχανο βλέμμα» του Λαρισαίου συγγραφέα Θανάση Τριανταφύλλου appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Πολιτισμός – Τι Νέα Λάρισα;