Με ένταση & «μπλόκα» συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών

Με ένταση & «μπλόκα» συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών

Επεισοδιακά συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών και η μετακίνηση των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα.

Μετά τα Βρασνά αλλά και την κινητοποίηση ακόμη και με αγροτικά μηχανήματα των κατοίκων και της δημοτικής Αρχής στο λιμάνι της Κω το βράδυ της Παρασκευής, σε κινητοποιήσεις προχώρησαν και οι κάτοικοι στα Γιαννιτσά.

Το κλίμα ήταν έντονο όταν το λεωφορείο με τους πρόσφυγες προσέγγισε το ξενοδοχείο στα Γιαννιτσά με τους κατοίκους της περιοχής να διαμαρτύρονται. Τελικά το λεωφορείο κατάφερε να φτάσει στον προορισμό του από παράδρομο και μετά από παρουσία ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής φέρονται να μετέβησαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για να υποβάλλουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Αντίσοιχο σκηνικό και στην ε.ο. Θεσσαλονίκης – Σερρών στο ύψους των διοδίων του Στρυμονικού, όπου ομάδες ατόμων επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες να φτάσουν σε ξενοδοχεία όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν στην περιοχή των Σερρών.

Κουμουτσάκος: Για να έχουμε τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων δήλωσε πως «η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας. Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα».

Όπως σημείωσε: «H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα.Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί».

Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες στις 6.30 το απόγευμα η μετακίνηση, με δυο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, συνολικά 795 αιτούντων άσυλο, αρχικά από τη Λέσβο στην Ελευσίνα, ενώ στη συνέχεια θα μετακινηθούν σε ξενοδοχεία, σε τριάντα σημεία της Ελλάδας.

Την Παρασκευή με το πρώτο αρματαγωγό που έφυγε περί τις 9 το βράδυ μετακινήθηκαν 415 άτομα τα οποία και έφθασαν στο λιμάνι της Ελευσίνας νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Επίσης με 380 επιβαίνοντες αιτούντες άσυλο, αναχώρησε με την ίδια κατεύθυνση και το δεύτερο αρματαγωγό.

Στο μεταξύ, άλλοι 58 αιτούντες άσυλο αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα Κυριακή, το απόγευμα με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά ενώ τέλος, έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση άλλων 115 αιτούντων άσυλο προς Πειραιά με το πλοίο της γραμμής και αυτοί, το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης.

πηγή: thetoc.gr

Πηγή: Ελλάδα