Το Μουσικότροπο, ένας θεσμός που καθιερώθηκε για να μας φέρει κοντά στη μουσική με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, έρχεται φέτος να εγκαινιάσει την επέτειο των 90 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου.
Η εναρκτήρια συναυλία απευθύνεται στον κύκλο «Μεγάλοι Λαρισαίοι Καλλιτέχνες».
Πρόκειται για μια συναυλία «γέφυρα» που ενώνει την πόλη μας με τον κόσμο. «Η Λάρισα στον κόσμο» είναι ο τίτλος της και φιλοξενεί τη μαέστρο Πάττυ Κοντογιάννη και την τσελίστα Ήβη Παπαθανασίου σε ένα πρόγραμμα που φέρνει σε συνεργασία προσωπικότητες της διεθνούς μουσικής σκηνής με μουσικούς από τη Λάρισα. Πρόκειται για συνεργασίες που δημιουργούν προοπτικές για το μέλλον και ανεβάζουν τον πολιτιστικό πήχη πολύ ψηλά.
Έτσι η Πάττυ Κοντογιάννη θα διευθύνει ένα διεθνές κουαρτέτο εγχόρδων που αποτελείται από τους Ήβη Παπαθανασίου-τσέλο, Felix Weischedel-βιόλα, Eduard Sonderegger-βιολί και Salma Sadek-βιολί, ενώ θα συμπράξουν με τους μουσικούς από τη Λάρισα, Δημήτρη Καραμανώλη-βιολί, επιμέλεια, Γιώτα Στεφανοπούλου-βιολί, Ελεάνα Βλιτσάκη-βιολί, Μανώλη Καραμανώλη-βιολί, Φωτεινή Γράμψα-βιολί, Νίκο Οικονόμου-βιολί, Μαριάνθη Σταμουλάκη-βιόλα, Νίκο Νικολαΐδη-τσέλο, Ειρήνη Παντελίδου-κοντραμπάσο και Ιωάννα Σιοπούδη-τσέμπαλο.
Θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα κορυφαίων συνθετών από μπαρόκ έως ρομαντική εποχή με σολιστικές εμφανίσεις και των τεσσάρων μουσικών που απαρτίζουν το διάσημο κουαρτέτο.
Είναι άξιο να σημειωθεί ότι στη συναυλία αυτή θα σμίξουν μετά από πολλά χρόνια μουσικοί της πόλης μας που μεγάλωσαν μαζί στο Δημοτικό Ωδείο και ακολούθησαν όμως, το δικό τους ξεχωριστό δρόμο σε μονοπάτια της Ευρώπης και της χώρας μας.
Κυριακή 26 Ιανουαρίου
Αίθουσα Συναυλιών ΔΩΛ
Ώρα 20:30
Εισιτήρια: Κανονικό 10€,
Μειωμένο 6€ (φοιτητές, ΑμεΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πρωινά: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00
Απογεύματα: Πέμπτη και Παρασκευή 18:00-20:00
Σάββατο: 12:00-14:00
Εργαστήριο αναπήρων και προβολή ταινιών 1ης Εβδομάδας
Το φεστιβάλ Μουσικότροπο φέρνει μια νέα αύρα στη μουσική εκπαίδευση. Τα εργαστήρια που παρουσιάζει απευθύνονται σε δασκάλους, καλλιτέχνες και ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική.
The Journey of our Masks: Ντοκιμαντέρ. Έτος παραγωγής: 2018. Διάρκεια: 6min 46sec. Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Μοντάζ: Σπύρος Νταντανίδης.
«Με ανοιχτά φτερά (With open wings)» : Είδος: Ντοκιμαντέρ. Έτος παραγωγής: 2017. Διάρκεια: 22λ. Παραγωγή-Σκηνοθεσία-Σενάριο: Βίβιαν Παπαγεωργίου.
Ένας άλλος… Sartre: Μικρού μήκους ταινία. Έτος παραγωγής: 2017. Διάρκεια: 15λ:07. Παραγωγή: Βασίλης Οικονόμου, Ελιάνα Περηφάνου. Σκηνοθεσία: Μαρία Σιδηροπούλου.
Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη
Η επιλογή των ταινιών και των ντοκιμαντέρ βασίστηκε στην ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των αναπήρων καλλιτεχνών. Σκοπός είναι να δοθεί το έναυσμα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στο ρόλο της τέχνης ως μέσο έκφρασης, δημιουργικότητας και εκπαίδευσης αλλά και να αναδειχθούν θέματα προσβασιμότητας των αναπήρων στην τέχνη είτε ως θεατές είτε ως καλλιτέχνες.
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2018 το Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection Of Disability in art» με ακρωνύμιο RoDI. Σε αυτό, η ανταπόκριση κοινού, καλλιτεχνών και ακαδημαϊκής κοινότητας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γεγονός που οδήγησε στην καθιέρωση του Φεστιβάλ ως θεσμού του Ιδρύματος με την επανάληψή του σε σταθερή, ετήσια βάση, από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου κάθε έτους (Απόφαση υπ’ αριθμ. 19/22-4-2019 Συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας).
Η καθιέρωση του Φεστιβάλ ως θεσμού συνδέεται άμεσα με την αποστολή του Πανεπιστημίου περί την παραγωγή και μετάδοση της γνώσης, και την καλλιέργεια των τεχνών και του πολιτισμού (άρθρο 4, παρ. 1 του Ν.4485/2017). Ταυτόχρονα, συνδέονται με το όραμα του Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» που το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνει, να αποτελεί μηχανισμό συμμετοχής των ατόμων με και χωρίς αναπηρία σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και ρόλο αυτά επιλέγουν, και την αντιμετώπιση έτσι της τέχνης ως μέσο κατάργησης των υφιστάμενων κοινωνικών εμποδίων και προώθησης της συμπερίληψης.
The post «Μεγάλοι Λαρισαίοι Καλλιτέχνες» στο Μουσικότροπο appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.