Μεγαλόψυχος παππούς βγάζει από τη φυλακή τους… ληστές του!

Ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λαμίας, παρουσιάστηκαν οι τρεις τσιγγάνοι, που κατηγορούνταν για τη ληστεία σε βάρος 82χρονου το Νοέμβρου του 2019, στο Αργυροχώρι Υπάτης.

Οι δράστες τότε, με τη βία, είχαν καταφέρει να πάρουν από τον ηλικιωμένο το ποσό των 3.000 ευρώ τη στιγμή που εκείνος επέστρεφε στο σπίτι του. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Λαμίας μέσα σε τρεις μέρες συνέλαβαν έναν 28χρονο, ενώ στη συνέχεια παραδόθηκε στις αρχές και ο δεύτερος συνεργός του ηλικίας – τότε – 30 ετών. Αμφότεροι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, αποφάσεις που είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις των συγγενών τους έξω από το Δικαστήριο Λαμίας.

Αντίθετα για τον τρίτο της παρέας, ηλικίας σήμερα 39 ετών, η ταυτοποίησή του έγινε μία εβδομάδα αργότερα. Ο ίδιος απολογούμενος είχε αποφύγει την προσωρινή κράτηση, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων τιμώρησε του δύο πρώτους και καθ’ ομολογία δράστες της ληστείας με ποινή κάθειρξης 5 χρόνων και 5 μηνών, ωστόσο έδωσε ανασταλτική δύναμη στις εφέσεις τους. Το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου στηρίχθηκε κυρίως στη δήλωση του θύματος ότι θεωρεί τον ένα χρόνο υποδικίας των ως άνω, αρκετό χρόνο σωφρονισμού για τις πράξεις που έκαναν σε βάρος του και ότι πλέον ο ίδιος δεν επιθυμεί τη συνέχιση της κράτησής τους!

Πάνω στο στοιχείο του σωφρονισμού επέμεινε και η συνήγορος υπεράσπισης των δύο συγκεκριμένων τσιγγάνων, η οποία τόνισε επίσης τη σημασία αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης και κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης από τους εντολείς της πρότεινε στο θύμα αποζημίωση.

Ο ηλικιωμένος όμως αρνήθηκε οποιοδήποτε ποσό τονίζοντας ότι αισθάνεται δικαιωμένος με τον ένα χρόνο υποδικίας τους μην αξιώνοντας ουδεμία άλλη αστική ή ποινική αποζημίωση.

Για τον τρίτο τσιγγάνο, η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ποινή φυλάκισης 4 ετών και κάνοντας χρήση του νέου Ποινικού Κώδικα δεν έδωσε ανασταλτική δύναμη στην έφεση και θα οδηγηθεί στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Πηγή: lamiareport

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης