#μένουμεσπίτι: Δράσεις… εξ αποστάσεως στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

ΔΡΑΣΕΙΣ…. ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
I🎨🖌♦Χρωματίζοντας τη Συλλογή Κατσίγρα… από το σπίτι!»🎨🖌♦

Οι μικροί μας φίλοι μπορούν να διασκεδάσουν ζωγραφίζοντας έργα της Συλλογής Κατσίγρα από το σπίτι!!!
Ακόμη και αν η πανδημία μας κρατά κλεισμένους μέσα στο σπίτι, η Δημοτική Πινακοθήκη δίνει την ευκαιρία δημιουργικής απασχόλησης στους μικρούς της φίλους με εκπαιδευτικό υλικό το οποίο διατίθεται από την ιστοσελίδα της στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.katsigrasmuseum.gr/εκπαιδευτικά-υλικά/
Τα παιδιά θα απασχοληθούν με δημιουργικό τρόπο και ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μερικά από τα αριστουργήματα της Συλλογής Κατσίγρα!

«Η δική μου Πολιτεία»
Εκπαιδευτική δράση για παιδιά ηλικίας 4-9 ετών.
Εκπαιδευτική δράση για παιδιά ηλικίας 4-9 ετών
με αφορμή το εμβληματικό έργο Πολιτεία (Λάρισα) του Αγήνορα Αστεριάδη από τη Συλλογή Κατσίγρα.

«Δείτε καλά-καλά τον πίνακα! Τι συμβαίνει σε αυτή την πολιτεία; Ποια πράγματα κάνουν θόρυβο; Τι μπορούμε να μυρίσουμε; Υπάρχει άραγε κάποιο κρυμμένο μυστικό; Ποιο είναι το πιο όμορφο πράγμα που βλέπετε; Ποιο σημείο της πολιτείας θέλετε να επισκεφθείτε; Μπορείτε να περιγράψετε με το στόμα αυτά που είδατε σε κάποιον που δεν έχει δει ποτέ αυτό το έργο;».

Τα παιδιά παρατηρούν την Πολιτεία του Α. Αστεριάδη και δημιουργούν τη δική τους πολιτεία! Επιστρατεύουν μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές, πλαστελίνες, χαρτοπετσέτες, κόλλες, φασόλια και φακές και ό,τι είναι χρήσιμο για να φτιαχτεί η πολιτεία τους, και με μπόλικη φαντασία δημιουργούν τη δική τους εκδοχή για αυτό το έργο τέχνης.

Οι δημιουργίες των παιδιών μπορούν να σταλούν έως 15 Απριλίου 2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@katsigrasmuseum.gr με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ηλικία. Ολες οι συμμετοχές θα φωτογραφηθούν και θα προβληθούν με ένα σύντομο stop motion animation.
Ολες οι συμμετοχές θα φωτογραφηθούν και θα προβληθούν με ένα σύντομο stop motion animation.

«Η δική μου Γκουέρνικα»
Ένα «ταξίδι» δημιουργικής γραφής για ενήλικες.
Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πραγματικότητα κατά την οποία στερούμαστε τις κοινωνικές μας επαφές, τους φίλους και τις όποιες δράσεις μας, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα απευθυνόμενη και στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες προτείνει την δημιουργική δράση με τίτλο «Η δική μου Γκουέρνικα», με αφορμή το έργο-δωρεά στη Συλλογή Αγορών-Δωρεών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η προτεινόμενη δράση θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως και απευθύνεται σε ενήλικες.
Πιο συγκεκριμένα, με αναφορά στο έργο του Κυριάκου Κατζουράκη «Γκουέρνικα Ι», όσοι ενήλικες επιθυμούν, μπορούν να γράψουν ένα κείμενο έως 600 λέξεις. Στο κείμενο αυτό ο καθένας-μία μπορεί να εκφραστεί είτε βασισμένος/-η στο μήνυμα του συνολικού έργου, συμβόλου κατά του παραλογισμού και του πολέμου ή σε κάποια λεπτομέρεια του πίνακα που συνδέεται με κάποιο βίωμα ή συναίσθημα του/της δημιουργού-συγγραφέα, είτε με μια φανταστική ιστορία την οποία ο/η δημιουργός-συγγραφέας εμπνεύστηκε από κάποια πτυχή του πίνακα.

Λίγα λόγια για το έργο και τον εικαστικό Κυριάκο Κατζουράκη:
Σύμφωνα με όσα σημειώνει ο Κυριάκος Κατζουράκης για το έργο του : «…Το τρίπτυχο έργο Γκουέρνικα Ι είναι μια επαναπροσέγγιση του αντιπολεμικού έργου του Πικάσο, χωρίς ερμηνείες, δίνοντας εικόνες από τη σημερινή πραγματικότητα. Ο πίνακας του Πικάσο χρησιμοποιείται σαν ζωγραφικός χώρος μέσα στον οποίο τοποθετούνται άλλα στοιχεία, φιγούρες, κρεβάτι, τραπέζι, κλπ. Δεν είναι δηλαδή, επίπεδο φόντο αλλά μέρος μιας νέας σύνθεσης. Η Γκουέρνικα είναι γκρίζα ( κοντά στο φυσικό χρώμα του πίνακα του Πικάσο) και οι φιγούρες έχουν ρεαλιστικό χρώμα και όγκο. Οι διαστάσεις του είναι ίδιες με το έργο του Πικάσο.» και συνεχίζει λέγοντας : «Αυτός ο πίνακας δεν περιγράφει γεγονότα αλλά περιέχει το θρήνο του σημερινού ανθρώπου. Δύσκολα πράγματα, δύσκολος στόχος, ίσως ανέφικτος, αλλά όπως λέει ο ποιητής: «Να είσαι ρεαλιστής, να επιδιώκεις το ανέφικτο». Η πρόθεσή μου εξ αρχής , ζωγραφίζοντας αυτό το έργο, απέκτησε διαστάσεις που με ξεπερνούσαν. Κυρίως μια βαθιά επιθυμία να ανακαλύψω ομορφιά και αρμονία στη σύνθεση, χωρίς να προδίδω το δράμα που κρύβεται πίσω από την εικόνα.»

Τα κείμενα μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά έως 20 Απριλίου 2020 στο email info@katsigrasmuseum.gr με τίτλο, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ηλικία.
Τα έργα που θα διακριθούν θα αναρτηθούν σε διακριτό σημείο στην ιστοσελίδα της Πινακοθήκης.

«Ζωγραφίζω ένα έργο της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα»
Ένα εικαστικό ταξίδι για παιδιά ηλικίας 9-12 χρονών.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα καλεί τους μικρούς της φίλους να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο τους δημιουργικά, σε μέρες που στερούνται το σχολείο, τους φίλους, τις αθλητικές δραστηριότητες και τα υπαίθρια παιχνίδια.
Τους προτείνουμε να περιηγηθούν στην ψηφιοποιημένη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα στη διεύθυνση http://www.larissa-katsigras-gallery.gr/el/digitallibrary, να μάθουν την ιστορία της, να θαυμάσουν τα έργα της, να επιλέξουν ένα έργο που τους ενέπνευσε το ερέθισμα της δημιουργίας και να το αποτυπώσουν σε χαρτί.

Η παιδική ζωγραφιά είναι ίσως μια από τις πιο γοητευτικές και συνάμα «πλούσιες» δραστηριότητες ενός παιδιού και όπως είπε και ο μεγάλος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο «Μου πήρε τέσσερα χρόνια να μάθω να ζωγραφίζω σαν τον Ραφαήλ και μια ολόκληρη ζωή να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί»
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέμπερες, χρωματιστά μολύβια, παστέλ, κολλάζ, κλπ. Δεν θα γίνουν δεκτά έργα σχεδιασμένα σε υπολογιστή.

Τα έργα μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά έως 10 Απριλίου 2020 στο email info@katsigrasmuseum.gr με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ηλικία.
Τα έργα θα κριθούν από τους έμπειρους καθηγητές εικαστικών των εργαστηρίων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.
Τα έξι (6) καλύτερα θα δημοσιευτούν στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Πινακοθήκης και θα βραβευτούν με δώρα-παραγωγές από το πωλητήριο της πινακοθήκης (κατάλογος της Συλλογής, μια κούπα, ένα εικαστικό πάζλ, 3 αντίγραφα έργων της Συλλογής)

Παιδιά χρησιμοποιήστε την φαντασία σας και το ταλέντο σας !!!

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 
«ΤΑΚΗΣ ΤΛΟΥΠΑΣ. ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ»
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τιμητική έκθεση «ΤΑΚΗΣ ΤΛΟΥΠΑΣ. Ταξίδια μιας ζωής» που εγκαινιάστηκε στις 8 Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα και είναι εμπνευσμένη από τον πολύπλευρο χαρακτήρα του Τάκη Τλούπα και από την αστείρευτη επιθυμία του για ταξίδια.
Με την αγορά της βέσπας και το ταξίδι στο Παρίσι το 1953 στήνεται ένα φωτογραφικό ταξίδι με αφετηρία την Ελλάδα και προορισμό την Ευρώπη…
Σύλληψη, σχεδιασμός και επιμέλεια έκθεσης: Βάνια Τλούπα.
ΈΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΟΥ ΙΣΟΓΕΙΟΥ
Με κλειστές τις πόρτες της η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα δημιούργησε έναν όμορφο χώρο έκθεσης γλυπτών στο αίθριο του ισογείου.
Στο χώρο αυτό παρουσιάζονται έργα γλυπτικής που ανήκουν στην Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα, την Συλλογή Δωρεών – Αγορών του Δήμου Λαρισαίων, στη Συλλογή του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και εκμαγεία του Αρχαιολογικού μουσείου.

Μπορεί κανείς να δει έργα του Τάκη, του Αρ. Πατσόγλου, του Γ. Καλακάλλα, του Χρ.Μακρόπουλου, του Δ. Σωτηρούλη, της Β.Γρουσοπούλου-Μαρκούση, του Στ. Παπανικολάου και του Κ. Δομπούλα.

 

Περιηγηθείτε στο κανάλι μας στο Youtube

The post #μένουμεσπίτι: Δράσεις… εξ αποστάσεως στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Πολιτισμός – Τι Νέα Λάρισα;