Μητσοτάκης με Πάιατ για τουρκική επιθετικότητα και συνάντηση με Τραμπ

Συνάντηση με του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή τέθηκε το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, καθώς και τα ελληνοτουρκικά με φόντο την προκλητική συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ενημέρωση του γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνάντηση των δύο ανδρών τέθηκε επί τάπητος  η προετοιμασία του ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου 2020.

Στις 7 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στις 6 Ιανουαρίου θα παραστεί στην τελετή της ομογένειας για τον Αγιασμό των Υδάτων στο Tarpon Springs της Φλόριντα.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το τπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η στάση Πάιατ

Την ίδια ώρα, σαφές μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή, καθώς και για τη δέσμευσή των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αποτελεί για τον αμερικανό πρέσβη η επικείμενη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ντόναλντ Τραμπ.

«Εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας προκειμένου να συζητήσουμε το ταξίδι του στις 7 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ένα σαφές μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» έγραψε συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αμερικανός πρέσβης.

Πηγή: Πολιτική – ΤΑ ΝΕΑ