Νέα δημοσκόπηση: Οι ελπίδες των πολιτών εκτοξεύουν τη διαφορά στις 13,5 μονάδες

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, βγαίνουν από τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι. Οχι μόνο η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, σχεδόν 2,5 μήνες μετά τις εκλογές, αλλά και τι πιστεύουν οι πολίτες για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνουν τις υψηλές προσδοκίες που έχουν οι πολίτες.

Η πρόθεση ψήφου, με βάση την έρευνα που έγινε στις 17-18 Σεπτεμβρίου σε 1.110 πολίτες, έχει εκτοξευτεί στις 13,5 μονάδες. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στα ποσοστά που πήρε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δηλαδή στο 39,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 26% ενώ τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής, με 6%, δηλαδή πάνω από 2 μονάδες λιγότερο από τις εκλογές.

Το ΚΚΕ ακολουθεί με 4,5%, το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3. Αλλο κόμμα (Χρυσή Αυγή, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας) παίρνουν 5,5%.

Αξιολόγηση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα για το πώς αξιολογούνται οι πρώτοι μήνες της κυβέρνησης ΝΔ,έξι στους 10 (58%) λένε ότι πάει καλύτερα ή καλά απ’ ότι περίμενε).

Από αυτούς, το 90% των ψηφοφόρων της ΝΔ λέει ότι πηγαίνει καλύτερα ή καλά… όπως περίμεναν και μόλις 5% χειρότερα.

Ενδιαφέρον είναι ότι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ένα 27% κρίνει θετική την πορεία της κυβέρνησης και ένα 59% λέει ότι είναι άσχημα ή χειρότερα απ΄ότι περίμενε.

Στην αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, το 57%, δηλαδή σχεδόν 6 στους 10 κρίνουν αρνητικά και μόλις 27% θετικά.

Οικονομικά μέτρα και πρωτοβουλίες

Αξιολογώντας τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το 54% λέει ότι είναι θετικά (32%) ή σίγουρα θετικά (22%). Το 24% λέει μάλλον αρνητικά ή σίγουρα αρνητικά. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ θετικά κρίνει το 85% ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα 28% (δηλαδή σχεδόν 3 στους 10) που κρίνουν θετικά τα οικονομικά μέτρα.

Για Novartis

Στο ερώτημα για το αν υπήρχε διάθεση πολιτικής στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων, το 28% λέει σίγουρα ναι και το 20% μάλλον ναι, συνολικά δηλαδή το 48% βλέπει ότι υπήρξε ουσιαστικά πολιτική σκευωρία. Μάλλον όχι λέει το 15% και σίγουρα όχι το 16%.

Αισιοδοξία για το μέλλον

Ερωτώμενοι οι πολίτες για το πώς πηγαίνουν σε γενικές γραμμές τα πράγματα στην Ελλάδα. Αν πηγαίνουν δηλαδή σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση:

  • Το 64% λέει ότι είναι σε σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση
  • Το 29% σε μάλλον λάθος ή σίγουρα λάθος κατεύθυνση
  • Στον δείκτη προοπτικής για το πώς πάνε τα πράγματα, το 39% λέει ότι είναι λίγο ή πολύ καλύτερα, το 29% πάνω – κάτω τα ίδια και το 25% λίγο ή πολύ χειρότερα.


Πηγή: Πολιτική – ΤΑ ΝΕΑ