Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο καιρός που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί στη Φώφη Γεννηματά, θα ανέβει στο βουνό για να πάρει μια κρίσιμη απόφαση – ποιον θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας – πλησιάζει.

Εξ ου και η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει εκ νέου. Τι κι αν το μόνο νέο δεδομένο είναι απλά μια ανάρτηση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στο instagram για τις γυναίκες που την ενέπνευσαν τη χρονιά που τελειώνει;

Η σύζυγος του Πρωθυπουργού ανέβασε ένα κολλάζ ασπρόμαυρων φωτογραφιών οκτώ γυναικών που «η δουλειά τους και η επιρροή τους αγγίζει όλες τις γενιές». Τα πορτρέτα ανήκουν στις Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πέγκυ Ζουμπουλάκη, Αγγελική Γιαννακίδου, Μαρία Δαμανάκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Λυδία Βουσβούνη, Μαρία Κουσουνή και Μαρία Σάκκαρη. Εκείνο που σχολιάστηκε στην πολιτική αγορά ήταν φυσικά της Δαμανάκη. Με τους μεν να θεωρούν ότι έτσι «κάηκε μια υποψηφιότητά της για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα» και τους δε να αναρωτιούνται «τι ακριβώς γνωρίζει η Μαρέβα;».

Οι περισσότεροι, πάντως, πλέον στα πολιτικά πηγαδάκια στοιχηματίζουν ότι αν κάτι έχει σχεδόν «κλειδώσει», αυτό το είναι το φύλο του επόμενου ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου. Οι πιο ρεαλιστές, βέβαια, αρκούνται στο να υποστηρίξουν ότι ο Μητσοτάκης εξετάζει σοβαρά μια τέτοια κίνηση – να προτείνει την πρώτη γυναίκα υποψήφια -, τονίζοντας το αυτονόητο: ότι η απόφαση θα είναι αποκλειστικά δική του, καθώς και ότι ελάχιστοι θα μάθουν για αυτήν προτού τη δημοσιοποιήσει.

Το μόνο σίγουρο χαρακτηριστικό του προσώπου που θα προτείνει για πρώτο πολίτη της χώρας φαίνεται – με βάση τη μέχρι τώρα στρατηγική του – να είναι το συναινετικό προφίλ. Εκείνοι που προσπαθούν να αναλύσουν τον μητσοτακικό τρόπο σκέψης ποντάρουν στην πρόταση κάποιου ή κάποιας που θα εξασφαλίζει τη στήριξη της Κεντροαριστεράς, του Κινήματος Αλλαγής δηλαδή, ενώ ταυτόχρονα θα δυσκολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αιτιολόγηση μιας άρνησής του.

Με βάση τα δύο παραπάνω, ορισμένοι επιμένουν πως η λίστα των πιθανών υποψηφιοτήτων μικραίνει. Εννοούν ότι όλα δείχνουν πως δεν περιλαμβάνει πια τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών της Κεντροδεξιάς, των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Οι μυημένοι στα γαλάζια πράγματα διατείνονται δε ότι οι λεγόμενοι σαμαρικοί ίσως διατηρούν το όνομα του τελευταίου στην επικαιρότητα ως μοχλό πίεσης στο παιχνίδι της εσωκομματικής ισορροπίας δυνάμεων στη ΝΔ.

Η «δεξαμενή»

Το γεγονός πως έχουν σβηστεί ονόματα από τον κατάλογο ίσως επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας τις προάλλες δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκεντρώνει και όχι να αποσυγκεντρώνει – και έτσι περιορίζεται η δεξαμενή». Ο Γεραπετρίτης έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή του κι ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα επιλεγεί: Να «εκφράζει την ενότητα του έθνους, άρα υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να είναι σθεναρός υπερασπιστής των εθνικών θέσεων». Στην ανάγνωση των αναλυτών κάτι τέτοιο διαβάζεται ως «πρέπει να είναι καθαρά πολιτικό πρόσωπο».

Στη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα έλαβε μέρος και η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου. Παρότι ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας του Κώστα Σημίτη – σενάριο που εντός της νεοδημοκρατικής ΚΟ συζητείται περίπου ως απευκταίο -, εκείνη φάνηκε σαν να στέλνει ένα μήνυμα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς της δικής της παράταξης. «Προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρώην πρωθυπουργοί δεν έχουν καμιά δουλειά να γίνουν Πρόεδροι της Δημοκρατίας» είπε. Και συμπλήρωσε πως «κανένας πρώην πρωθυπουργός δεν διεκδίκησε Προεδρία της Δημοκρατίας σε καμία χώρα της Ευρώπης. Και θα σας πω ποιος είναι ο λόγος. Το σύστημά μας είναι πρωθυπουργοκεντρικό. Ο πρωθυπουργός είναι το πανίσχυρο πρόσωπο. Είναι δυνατόν από το “πανίσχυρο πρόσωπο” να θέλει μετά να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς αρμοδιότητες;».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, η διαδικασία της προεδρικής εκλογής θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου, – άλλωστε το απώτατο χρονικά όριο είναι τα μέσα Φεβρουαρίου, αφού οι σχετικές ψηφοφορίες θα γίνουν τον Μάρτιο. Ως τα μέσα Ιανουαρίου επομένως η προεδρολογία συνεχίζεται.

Πηγή: Πολιτική – ΤΑ ΝΕΑ