Νέο «μακελειό» στη Wall Street – 1300 μονάδες κάτω ο Dow – Πανικός για νέο πανδημικό κύμα

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, όπου ο Dow Jones καταποντίζεται με απώλειες πάνω από 1.300 μονάδες, καταγράφοντας τη χειρότερη μέρα από τον Μάρτιο, με τις αεροπορικές εταιρείες και τις εταιρείες λιανικής να γκρεμίζουν τον βιομηχανικό δείκτη.

Τα νέα για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ορισμένες Πολιτείες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων έπεσαν βαριά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν στην άνοδο των τελευταίων ημερών και οι οποίες επωφελούνται από την άρση του lockdown είναι αυτές οι οποίες υποχωρούν περισσότερο από το άνοιγμα κιόλας της συνεδρίασης.

Ο Dow Jones διαπραγματεύεται με πτώση μονάδων ή 4,8%. Ο S&P 500 υποχωρεί 4% ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει πτώση 3,2%. Οι απώλειες που καταγράφει ο βιομηχανικός δείκτης, διαμορφώνουν το κλίμα για το πρώτο τριήμερο σερί απωλειών μέσα σε διάστημα ενός μήνα και τη μεγαλύτερη πτώση ημέρας από τις 18 Μαρτίου.

Οι επενδυτές ξεφορτώνονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου και στρέφονται στα παραδοσιακά ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια όπως είναι τα ομόλογα και ο χρυσός.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas καταγράφουν πτώση 7,5% στα 36,63 δολάρια ανά βαρέλι. Η απόδοση δεκαετούς υποχωρεί 0,67% και φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για περισσότερο από μία εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού αυξήθηκαν 1,5% στα 1.746,50 δολάρια ανά ουγγιά.

«Μακελειό» σε αεροπορικές, κρουαζιέρα, λιανική

Οι μετοχές των United Airlines, Delta, American και Southwest έκαναν βουτιά μεγαλύτερη του 10%. Οι μετοχές της Carnival Corp. και της Norwegian Cruise Line μειώθηκαν περισσότερο από 14%. Οι μετοχές της Gap και της Kohl υποχώρησαν επίσης περισσότερο από 9% η καθεμία.

Οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα περιπτώσεων κοροναϊού έχουν αυξηθεί καθώς οι πολιτείες των ΗΠΑ «ξαναανοίγουν» μετά τα lockdown. Το Τέξας ανέφερε για τρεις συνεχόμενες ημέρες ρεκόρ κρουσμάτων. Εννέα κομητείες της Καλιφόρνια αναφέρουν αύξηση σε νέες περιπτώσεις κοροναϊού και αριθμό νοσηλευομένων.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν μπορεί να «αντισταθμίσει ένα σοβαρό δεύτερο κύμα COVID», δήλωσε ο Ντενίς ντε Βουσκέρ, μακροοικονομικός αναλυτής στην EvercoreISI. «Με την αύξηση των νέων κρουσμάτων σε Τέξας, Αριζόνα και Καλιφόρνια, οι επενδυτές ανησυχούν ότι το κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ τροφοδοτήσει ένα κύμα λοιμώξεων, και ο κίνδυνος παράτασης της οικονομικής ατονίας έχει αυξηθεί. Ως εκ τούτου, οι εκτιμήσεις για την εύλογης αξίας των μετοχών του δείκτη S&P μειώνονται».

Συνολικά, οι περιπτώσεις κοροϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η ισχυρή πτώση στο άνοιγμα ακολούθησε δύο αρνητικές συνεδριάσεις για τον Dow και τον S&P. Ο S&P υποχώρησε κατά 0,5% την Τετάρτη και ο Dow έχασε περίπου 280 μονάδες. Ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq κέρδισε 0,7%, κάνοντας ρεκόρ κλεισίματος των 10.020.35, επίσης το πρώτο κλείσιμο πάνω από 10.000.

Παρά τη σημερινή έντονη πτώση , τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow εξακολουθούν να είναι αυξημένοι κατά 40% από τα χαμηλά που είχαν υποχωρήσει το Μάρτιο με τον πανικό του κορωνοϊού.

The post Νέο «μακελειό» στη Wall Street – 1300 μονάδες κάτω ο Dow – Πανικός για νέο πανδημικό κύμα appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Newsone.gr