Νέος ΚΟΚ: Στα 30 χλμ το όριο εντός κατοικημένης περιοχής

Χαμηλώνει το όριο ταχύτητας για μετακίνηση εντός κατοικημένων περιοχών σύμφωνα με τον νέο KOK, ο οποίος φέρνει επίσης ηλεκτρονικές βεβαιώσεις και παρακολούθηση παραβάσεων.

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που θα φέρει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος ανανεώνεται σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Οι αλλαγές εστιάζονται σε 5 σημεία-κλειδιά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα όρια ταχύτητας των οχημάτων σε κατοικημένες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ο κίνδυνος θανάσιμου τραυματισμού πεζού που θα συγκρουστεί με όχημα που κινείται με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα, ανέρχεται στο 80%. Για αυτό ο νέος κώδικας προβλέπει μείωση του ορίου ταχύτητας εντός κατοικημένης περιοχής στα 30 χλμ/ώρα, στα οποία ο αντίστοιχος κίνδυνος θανάσιμου τραυματισμού πεζού που θα προσκρούσει στο όχημα, πέφτει στο 10%.

Ο νέος ΚΟΚ φέρνει αλλαγές και σε άλλα σημεία όπως:

  • Έμφαση στις παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας, μη χρήσης ζώνης και κράνους, οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών, χρήσης κινητού τηλεφώνου, για τις οποίες προβλέπονται διαβαθμισμένα πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις
  • Διαχωρισμός των παραβάσεων οδηγικής συμπεριφοράς – κατάστασης οχήματος: Δηλαδή για παράβαση οδηγικής συμπεριφοράς, δεν θα «τιμωρείται» το όχημα (π.χ. με αφαίρεση πινακίδων» αλλά ο οδηγός, με ανάλογες προσαρμογές ανά περίπτωση
  • Διασφάλιση επιβολής και είσπραξης προστίμου, με ηλεκτρονικά μέσα
  • Καθιέρωση ηλεκτρονικής διαδικασίας για παρακολούθηση online των παραβάσεων του KOK, από τα μητρώα της οποίας θα εξάγονται δεδομένα οδηγικής συμπεριφοράς και στατιστικών στοιχείων παραβατικότητας.

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης