Αρχική Οικονομία «Όχι» από Μέρκελ στη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα

«Όχι» από Μέρκελ στη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα

«Οι υπουργοί Οικονομικών είπαν κατ’αρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων»

Έμμεσο «όχι» στη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην πρώτη της δημόσια τοποθέτηση μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Μέρκελ, σημείωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πως «δεν βλέπει λόγο για αλλαγή του πλαισίου προϋποθέσεων που έχουν αποφασιστεί από το Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».

«Οι υπουργοί Οικονομικών ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους, ότι κατ΄αρχάς το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει. Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, αλλά αυτά είναι προγράμματα, για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση. Τώρα βεβαίως θα δούμε τι θα κάνει ο έλληνας Πρωθυπουργός, τι αιτήματα θα θέσει, αλλά έχω μιλήσει μαζί του τηλεφωνικώς και μου υποσχέθηκε προ πάντων ότι θα υλοποιήσει γοργά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα δημιουργήσει και οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό θα το δούμε τώρα, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών είπαν κατ’αρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων. Με αυτό συμφωνώ κι εγώ»,  δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Μέρκελ ουσιαστικά παρέπεμψε στην συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. Η δήλωσή της περί μη αλλαγής του πλαισίου προϋποθέσεων για το χρέος, ουσιαστικά αντανακλά τη δήλωση του επικεφαλής του οργάνου Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «ακρογωνιαίος λίθος» του προγράμματος και πως σε αυτό το στόχο βασίζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019.

The post «Όχι» από Μέρκελ στη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Οικονομία – Τι Νέα Λάρισα;