Οκτώβριος : Γιατί είναι ο μόνος μήνας που δεν παίρνει «μ»

Ένα αρκετά συνηθισμένο λάθος που γίνεται από πολλούς είναι να λέμε ή να γράφουμε τον μήνα του ημερολογίου ως «Οκτώμβριο» αντί της λέξης «Οκτώβριος», που είναι η σωστή.

Η διαφοροποίηση του Οκτωβρίου, ως προς την ορθογραφία του, καθώς δεν γράφεται με το γράμμα «Μ» εν αντιθέσει με άλλους μήνες, όπως ο Δεκέμβριος ή ο Σεπτέμβριος οφείλεται στο… ρωμαϊκό ημερολόγιο, το οποίο και έχουμε δανειστεί σχεδόν αυτούσιο.

Το ρωμαϊκό ημερολόγιο, στα λατινικά, ήταν ως εξής:

1) Martius (στον Άρη)
2) Aprilis (στην Αφροδίτη)
3) Maius (στη Μαία)
4) Junius (στην Ήρα)
5) Quintilis (πέμπτος)
6) Sextilis (έκτος)
7) September (έβδομος)
8) October (όγδοος)
9) November (ένατος)
10)December (δέκατος)

Κατά το ρωμαϊκό λοιπόν ημερολόγιο οι πρώτοι τέσσερις μήνες είχαν ονόματα Θεών ενώ οι επόμενοι συνέχιζαν αριθμητικά, δηλαδή πέμπτος Quintilis ή έκτος Sextilis.

Μετέπειτα ο πέμπτος και έκτος μήνας του χρόνου αφιερώθηκαν  σε αυτοκράτορες και συγκεκριμένα στον Ιούλιο Καίσαρα και στον Οκταβιανό Αύγουστο. Οι υπόλοιποι, ωστόσο, μήνες εξακολουθούσαν να είναι αριθμητικοί.

Επομένως ο Οκτώβριος στα λατινικά, δεν εμπεριέχει το γράμμα «Μ», «October», οπότε είναι λογικό που παρατηρείται το ίδιο και στην ελληνική γλώσσα.

Αργότερα, με την πρόσθεση των μηνών του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου στην αρχή του ημερολογίου, η αρίθμηση… «χάλασε», καθώς ο Σεπτέμβριος από έβδομος έγινε έννατος, ο Οκτώβριος έγινε δέκατος, ο Νοέμβριος ενδέκατος και ο Δεκέμβριος δωδέκατος. Ωστόσο, η ονοματολογία των μηνών παρέμεινε ίδια.

Πηγή: Ελλάδα – ΤΑ ΝΕΑ