Όλο το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της εστίασης: Τι γίνεται με ενοίκια, ΦΠΑ σε καφέ-ροφήματα και πάγιες δαπάνες

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά από μέτρα για να στηριχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου που έχουν πληγεί όσο κανείς άλλος από την πανδημία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή εξήγγειλε ένα πακέτο μέτρων για να στηριχθεί συνολικά ο κλάδος.

Στον «αναπνευστήρα» βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες η εστίαση λόγω του κορωνοϊού. Από την έναρξη του δεύτερου κύματος, μέχρι και τώρα τα καταστήματα βρίσκονται κλειστά, και προς ώρας δεν έχει υπάρξει συζήτηση για το πότε θα ανεβάσουν ρολά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά από μέτρα για να στηριχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου που έχουν πληγεί όσο κανείς άλλος από την πανδημία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή εξήγγειλε ένα πακέτο μέτρων για να στηριχθεί συνολικά ο κλάδος.

Αναλυτικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

  • «Το πρώτο μέτρο είναι ότι διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας.
  • Δεύτερον, το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.
  • Τρίτον, διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.
  • Τέταρτον, το κράτος θα καλύψει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές. Η πρόθεσή μας είναι τις εργοδοτικές εισφορές να δούμε πως μπορούμε να τις μειώσουμε κι άλλο, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας. Αλλά θα πρέπει πάντα να ξέρετε και να κρατήσετε στο μυαλό σας αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση που έρχεται μία φορά τα 100 χρόνια, γι’ αυτό μιλάμε σήμερα, μία συρρίκνωση του Α.Ε.Π. παντού στην Ευρώπη της τάξεως του 9 με 10%, όλοι θα βγούμε λίγο λαβωμένοι. Το ερώτημα είναι να επιμερίσουμε δίκαια το κόστος της κρίσης και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας όταν με το καλό ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, αυτή η ανάπτυξη να αφορά όλους και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες».

Πηγή: newpost.gr

The post Όλο το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της εστίασης: Τι γίνεται με ενοίκια, ΦΠΑ σε καφέ-ροφήματα και πάγιες δαπάνες appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Οικονομία – Τι Νέα Λάρισα;