Παπαθανάσης στο MEGA: Γιατί επιλέχθηκε η μέθοδος του click away

Δειλά άνοιξε μέρος της αγοράς, ενόψει και των εορτών, με τους πολίτες να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να κυκλοφορήσουν εκτός σπιτιού και τους επιχειρηματίες να προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε πως η μέθοδος του click away, της προπαραγγελίας και της παραλαβής δηλαδή έξω από το κατάστημα, επιλέχθηκε για αποσυμφόρηση του συστήματος μεταφοράς των προϊόντων.

«Αντί να παραλαμβάνουμε τα προϊόντα στο σπίτι, τα παραλαμβάνουμε έξω από το κατάστημα. Είναι μια αποσυμφόρηση του συστήματος μεταφοράς και παράδοσης των προϊόντων».

Οι πληρωμές γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών καρτών και POS, ενώ για να παραλάβει κάποιος το προϊόν που έχει παραγγείλει πρέπει να έχει κλείσει ραντεβού στο κατάστημα.

Για όσα καταστήματα δε διαθέτουν e-shop, υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικών παραγγελιών. Καταστηματάρχες και πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-katanalotis» μέσω της οποίας μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού για την παραλαβή των προϊόντων.

Λειτουργούν τα εμπορικά κέντρα

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα μπορούν να λειτουργήσουν κατά τον ίδιο τρόπο με τα απλά καταστήματα λιανικής, χρησιμοποιώντας τα e-shop που διαθέτουν και να παραδίδουν τα προϊόντα στους πελάτες τους στον ανοιχτό χώρο στην είσοδο των κέντρων.

Σχετικά με αλλαγές προϊόντων, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι οι καταναλωτές έχουν εκ’ του νόμου τη δυνατότητα εντός 14 ημερών να επιστρέψουν το προϊόν που αγόρασαν.

Ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις

Αναφερόμενος στη λειτουργία του click away, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι όλα τα καταστήματα που επιλέξουν να παραδίδουν τα προϊόντα τους κατά αυτόν τον τρόπο, παραμένουν στο ευνοϊκό καθεστώς οικονομικών ρυθμίσεων, όπως είναι η υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40%, η δυνατότητα της επιστρεπτέας προκαταβολής και η αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους με την καταβολή του επιδόματος ειδικού σκοπού.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον μέτρα ή για άνοιγμα άλλων κλάδων της οικονομίας.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αυτή είναι η δυνατότητα αυτήν την στιγμή».

Τι θα γίνει με το δώρο Χριστουγέννων

Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι το κράτος θα καταβάλλει κανονικά το κομμάτι που του αναλογεί.

«Για το κομμάτι που αναλογεί στην πολιτεία, η πολιτεία θα καταβάλλει το δώρο των Χριστουγέννων. Από εκεί και πέρα για το υπόλοιπο κομμάτι, όσο εργάστηκαν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταβληθεί από τους επιχειρηματίες».

«Γκρινιάζουν» οι επιχειρηματίες

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους, προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που φέρνουν οι νέοι τρόποι αγοράς.

«Έχουν το δίκιο με το μέρος τους σε πολλά από αυτά που ζητούν», είπε ο κ. Παπαθανάσης, τόνισε όμως ότι τα επιδόματα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους πληρώνονται κανονικά.

Πάνω από 650.000 αναστολές εργασίας έχουν ήδη πληρωθεί, ενώ οι υπόλοιπες 24.000 που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, είναι γιατί έγινε λάθος στην καταγραφή των στοιχείων.

«Είναι ανοιχτό το ΕΡΓΑΝΗ για να επανέλθουν οι συμπολίτες μας να κάνουν την αίτηση και να λάβουν τα χρήματα».

Τα επιδόματα του ΟΑΕΔ έχουν καταβληθεί κανονικά.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop αλλά θέλουν να δημιουργήσουν, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι θα «τρέξει» πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο οποίο μπορούν να ενταχθούν όσοι το επιθυμούν.

Πηγή: Οικονομία – ΤΑ ΝΕΑ