Πέραμα – Η εντολή «σταματήστε την καταδίωξη» δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, λέει ο Λευτέρης Οικονόμου

Αλλαγές ανακοινώθηκαν στην Άμεση Δράση μετά τη φονική καταδίωξη στο Πέραμα, ενώ τις εξελίξεις σχολίασε ο Λευτέρης Οικονόμου, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» και τον Ανδρέα Παπασταματίου, ο υφυπουργός τόνισε ότι οι νέες μορφές εγκληματικότητας και επομένως δράσης των Αρχών και εξέλιξης των τεχνικών δυνατοτήτων, απαιτούσαν τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης που παρέμενε ίδιος από το 2013.

Για την επίμαχη εντολή

Η εντολή «σταματήστε την καταδίωξη» δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, τόνισε. Αναδείχθηκαν ορισμένες αδυναμίες στην όλη λειτουργία και συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων και του τρόπου διενέργειας των καταδιώξεων και μέσα και από σχετικές εισηγήσεις αποφασίστηκε η αναθεώρηση όλου του πλαισίου λειτουργίας της Άμεσης Δράσης, σε σχέση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε σχέση με τη λειτουργία καμερών, ανέφερε πως σε όλα τα προηγμένα κράτη χρησιμοποιούνται κάμερες γιατί καταγράφεται και ο αστυνομικός, καταγράφεται και ο πολίτης και με αυτόν τον τρόπο υπάρχει το αναγκαίο υλικό που αποτελεί και αποδεικτικό στοιχείο στην όποια ποινική και πειθαρχική διερεύνηση της όποιας υπόθεσης.

Για την εκπαίδευση των αστυνομικών

Σχετικά με την εκπαίδευση, θα είναι διαρκής και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο και θα περιλαμβάνει και βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τη συμβολή της ΕΛ.ΑΣ στην αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι από τις 13 Μαρτίου 2020 έως χθες πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία 31,8 εκατομμύρια έλεγχοι, βεβαιώθηκαν πάνω από 404.000 χιλιάδες παραβάσεις, έγιναν 3.411 συλλήψεις και επιβλήθηκε αναγκαστική αναστολή λειτουργίας σε 300 επιχειρήσεις και καταστήματα.

Πηγή: Πολιτική – ΤΑ ΝΕΑ