Πλαφόν στις τιμές των τεστ- Πόσο θα κοστίζουν rapid και μοριακό

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα σταματήσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας η κυβέρνηση επιβάλει ανώτατες τιμές στα τεστ κορωνοϊού. Μάλιστα, οι τιμές που πρόκειται να επιβάλει η κυβέρνηση είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που ζητούν σήμερα ιδιωτικά εργαστήρια και οι οποίες κινούνται από 70 έως 120 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει εδώ και εβδομάδες άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, είχε επιβάλλει ανώτατη τιμή (75 ευρώ) στις 20 Αυγούστου.

Οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης:

Η ανώτατη τιμή για μοριακό έλεγχο (PCR) θα είναι τα 40 ευρώ.

Η ανώτατη τιμή για τα rapid test θα είναι τα 10 ευρώ.

«Σήμερα και γνωρίζοντας πλέον ότι για λόγους πρόληψης, γίνεται ευρεία χρήση των τεστ ανίχνευσης του ιού από τους πολίτες, είτε κατά μόνας, είτε από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των υπαλλήλων τους, έχοντας πρώτιστα διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών και συνάμα έχοντας προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσής τους», δήλωσε.

«Έτσι λοιπόν, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών. Αμέσως μετά την ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της διάταξης, θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα τίθενται σε εφαρμογή οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορωνοϊού SARS-CoV-2, σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονωιού SARS-CoV-2, τα 40 ευρώ

ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονωιού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα 10 ευρώ

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης