Πλεύρης: Επίταξη από την επόμενη εβδομάδα αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί

Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για να συνδράμουν στο ΕΣΥ λόγω της πίεσης που του ασκείται από το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης το πρωί της Πέμπτης διαμηνύοντας, παράλληλα, ότι σε διαφορετική περίπτωση το σχέδιο της επιστράτευσης θα προχωρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Πλεύρης μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχαν επικοινωνία με τους εκπροσώπους των απανταχού ιατρικών συλλόγων προκειμένου να γίνει μια τελευταία προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Σε περίπτωση, πάντως, που αυτή η λύση δεν βρεθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «από την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται το σχέδιο επιστράτευσης». Ο ίδιος εξήγησε ότι το μέτρο θα αφορά ειδικές κατηγορίες για περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα όπου η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη. Ωστόσο, σημείωσε, ότι «το σχέδιο θα επεκταθεί και όπου χρειαστεί» αν και παραδέχθηκε ότι «το μέτρο δεν είναι αρεστό» κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα.

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών

Ο Θάνος Πλεύρης το βράδυ της Τετάρτης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικών.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Οι ιδιωτικές Κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές.

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης