Πλειστηριασμοί: Σφίγγει ο κλοιός από το 2021

Προστατευμένοι από τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον έως τα τέλη του 2020 θα είναι χιλιάδες οφειλέτες, ανεξαρτήτως χρεών και περιουσίας, αφού ακόμη και να αρθεί το lockdown και κατ’ επέκταση η περίοδος αναστολής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση οι διαδικασίες επανεκκίνησης των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης απαιτούν χρόνο.

Η κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει σε «πάγωμα» των πλειστηριασμών έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης πρωτοβουλίας των τραπεζών να αναστείλουν τις συγκεκριμένες διαδικασίες για τους οφειλέτες εκείνους που ανήκουν στα ευάλωτα οικονομικά στρώματα. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, ήταν να είχε προηγηθεί δικό τους αίτημα, το οποίο θα συνοδευόταν και από άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική οικονομική τους κατάσταση.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην πλατφόρμα e-auction είναι αναρτημένοι 1.487 πλειστηριασμοί έως τα τέλη Δεκεμβρίου, με τιμή πρώτης προσφοράς που ξεκινά από τα 150 ευρώ έως και τα 25,7 εκατ. ευρώ!Από τις αρχές του 2021, πάντως, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Νόμος – εφόσον δεν υπάρξει παράταση λόγω της πανδημίας – προβλέπεται μία πιο fast track διαδικασία για την διεξαγωγή των πλειστηριασμών.

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης