Πρόεδρος των Φιλιππίνων: Θα γίνω εθελοντής για τις δοκιμές του ρωσικού εμβολίου

ΚΟΣΜΟΣ

 

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δέχθηκε να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές και να εμβολιασθεί με το νέο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Η δήλωσή του έγινε την επομένη της ανακοίνωσης από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν της ανάπτυξης, από τη χώρα του, του “πρώτου” εμβολίου κατά του κορωνοϊού που εξασφαλίζει “ανοσία διαρκείας”.

Πολλοί δυτικοί επιστήμονες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε αυτό το εμβόλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντέδρασε επιφυλακτικά, υπενθυμίζοντας πως η “προέγκριση” και η ομολογοποίηση ενός εμβολίου περνούν από “αυστηρές” διαδικασίες.

Οι προειδοποιήσεις αυτές δεν εμπόδισαν ωστόσο την Μανίλα να προσφερθεί για να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές που προτείνονται από τη Ρωσία.

Οι υγειονομικές Αρχές των Φιλιππίνων ανέφεραν πως συναντήθηκαν με το ρωσικό κέντρο Γκαμαλέγια που παρασκεύασε το εμβόλιο.

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων εξέφρασε τη “μεγάλη εμπιστοσύνη” του στις προσπάθειες που αναπτύσσονται από τη Ρωσία για να μπει τέλος στην πανδημία.

“Πιστεύω πως το εμβόλιο που παρασκευάσατε είναι αληθινά καλό για την ανθρωπότητα”, υπογράμμισε ο Ντουτέρτε και δήλωσε: “Θα είμαι ο πρώτος που θα το δοκιμάσει”.

Ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, ο Χάρι Ροκ, εξήγησε σήμερα πως ο Πρόεδρος δεν αστειευόταν.

“Είναι μεγάλος. Μπορεί να θυσιάσει τη ζωή του για τον φιλιππινέζικο λαό”, τόνισε ο Ροκ.

Μια τεχνική ομάδα της φιλιππινέζικης κυβέρνησης συναντήθηκε με τους υπεύθυνους του Επιδημιολογικού και Μικροβιολογικού Κέντρου Ερευνών Νικολάι Γκαμαλέγια για να συζητήσουν για τα πρωτόκολλα των κλινικών δοκιμών που θα γίνουν στις Φιλιππίνες, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Μαρία Ροσάριο Βεργκέιρε.

Η χώρα αυτή των περίπου 107 εκατομμυρίων κατοίκων συνεχίζει να δίνει μάχη εναντίον της επιδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος έχει ήδη μολύνει περισσότερους από 143.000 ανθρώπους στις Φιλιππίνες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.400.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Φιλιππίνες
εμβόλιο
Κοωνοϊός
εθελοντής
Ρωσία
Has video: 

Πηγή: