Πυραυλάκατος «Καραθανάσης»: Το ΠΝ τιμά δεόντως τον πεσόντα στα Ίμια Χριστόδουλο Καραθανάση

Αύριο, Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τελετή ονοματοδοσίας του ταχέος περιπολικού κατευθυνομένων βλημάτων«Καραθανάσης», το οποίο θα ενταχθεί στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το εν λόγω σκάφος, που είχε καταπλεύσει στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας μετά την εκτέλεση δοκιμαστικού πλου στις αρχές Ιουλίου, αποδίδεται στο Αρχηγείο Στόλου για πλήρη επιχειρησιακή ένταξη.

Η πυραυλάκατος (ΤΠΚ) Ρ-78 «Καραθανάσης» είναι η έκτη πυραυλάκατος τύπου «Ρουσσέν» που εντάσσεται στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι πυραυλάκατοι τύπου «Ρουσσέν», εξοπλισμένες με προηγμένα βλήματα κατά στόχων επιφανείας και ταχύτητα που φθάνει τους 34,5 κόμβους, είναι σκάφη υψίστης επιχειρησιακής αξίας για το Αιγαίο πέλαγος.

Η συγκεκριμένη πυραυλάκατος θα φέρει το όνομα του ηρωικώς πεσόντος σαμιώτη υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, κυβερνήτη του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων τη νύχτα της 30ής προς την 31η Ιανουαρίου 1996.

Υπενθυμίζουμε ότι τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου ήταν ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Πηγή: Ελλάδα – ΤΑ ΝΕΑ