Σχολεία: Όλο το χρονοδιάγραμμα της νέας εποχής! Πότε ανοίγουν και ποια (video)

Σχολεία: Όλο το χρονοδιάγραμμα της νέας εποχής! Πότε ανοίγουν και ποια (video)

Τα σχολεία είναι ένα από τα πλέον “καυτά” ζητήματα της… μετά τον κορονοϊό εποχής, που ξεκινά και επίσημα στις 4 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο του διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου, όπως είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά.

«Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αύριο, η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη. Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα αθλητικά γήπεδα ανοίγουν και μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Αντίθετα δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές επίσης θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με… νέους κανόνες τα σχολεία

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών , Νίκος Σύψας, μίλησε το βράδυ της Δευτέρας, 27.04.2020, στον ΣΚΑΪ για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Αναφερόμενος στην νέα κανονικότητα, ο κ. Σύψας τόνισε πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με δύο βασικούς κανόνες, μέσα και… έξω από τα σχολεία.

Ο πρώτος είναι αυτός της απόστασης. Δεν πρέπει να πλησιάζουμε τους συνανθρώπους μας σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων.

Ο δεύτερος κανόνας είναι πως απολυμαίνουμε συνεχώς τα χέρια μας και δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

Ο τρίτος προέκυψε σήμερα και αφορά στις περιπτώσεις που δεν μπορεί αν τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων. Εκεί έρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους κλειστούς χώρους.

Ο Νίκος Σύψας για τα σχολεία

Σε σχέση με την ανησυχία των γονιών σχετικά με το πώς ακριβώς θα τηρηθούν αυτοί οι κανόνες στα σχολεία, για την οποία το newsit.gr σας έχει ήδη ενημερώσει, ο κ. Σύψας τόνισε:

“Το βασικό ερώτημα που είχε να απαντήσει η Επιτροπή μας είναι αν το άνοιγμα των σχολείων θα επιφέρει ένα μεγάλο κίνδυνο επανάκαμψης της επιδημίας. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός ή και ελάχιστος, για να ανέβει το Ρ-0 πάνω από το 1.

Έτσι, ως Επιτροπή συναινέσαμε στο σταδιακό άνοιγμα των σχολείων με μέτρα που θα εξειδικευτούν στην συνέχεια με εγκυκλίους που αυτή τη στιγμή καταρτίζονται”.

Στην συνέχεια, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έγινε πιο συγκεκριμένος: “Θα υπάρχουν τόσα παιδιά σε κάθε αίθουσα ώστε να τηρείται ο κανόνας των δύο μέτρων. Αυτό είναι απαράβατος κανόνας που έχει θέσει η Επιτροπή μας. Το πώς θα γίνει η διαρρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας, είναι κάτι που θα το δούμε.

Θα φορούν μάσκες τα παιδιά στα σχολεία;

“Εφόσον τηρούνται οι κανόνες της απόστασης, του καλού εξαερισμού και της απολύμανσης των χεριών, αφού θα υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε αίθουσα, δε νομίζω ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στα σχολεία. Αυτό όμως θα το εξειδικεύσουμε στην συνέχεια”, απάντησε ο λοιμωξιολόγος, ωστόσο εδώ προκύπτει το εύλογο ερώτημα του τι θα γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχει καλός εξαερισμός.

Με βάση τα όσα είπε, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να φορούν και τα παιδιά στα σχολεία μάσκες.

σχολεία

Η απόσταση στα σχολικά και οι… παππούδες

“Όλα αυτά είναι δύσκολες ασκήσεις, αλλά για όλα θα υπάρξουν λύσεις”, είπε κληθείς να απαντήσει στο πώς θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις για παράδειγμα στα σχολικά λεωφορεία.

“Πιστεύω ότι είναι αυτές οι ασκήσεις πολύ πιο εύκολες από αυτό που ζήσαμε όταν ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια με τα παιδιά. Όλοι μαζί θα συνεργαστούμε και θα βρούμε τις λύσεις για να είμαστε ασφαλείς και τα σχολεία ανοιχτά”, τόνισε, ενώ στην συνέχεια μίλησε για το κατά πόσο τα παιδιά θα μπορούν αφού επιστρέψουν στα σχολεία, να βλέπουν και τους παππούδες τους.

“Αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος. Τα παιδιά που έχουν στο σπίτι ευπαθείς ομάδες, ενδεχομένως να μην πάνε σε αυτή τη φάση στα σχολεία, αλλά να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως. Προτεραιότητά μας είναι αν προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και γι’ αυτό όλα θα ληφθούν υπόψιν για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία”.

Δείτε όλα όσα είπε

 

πηγή: newsit.gr

Πηγή: Ελλάδα