Σενάρια παράτασης της εθνικής καραντίνας και μετά τις 30 Νοεμβρίου

Παράταση της καραντίνας και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καθόλου καλά. Τα κρούσματα κινούνται στα επίπεδα των 3.000 ημερησίως, συμπολίτες μας πεθαίνουν κατά δεκάδες και οι διασωληνωμένοι και οι σοβαρά ασθενούντες έχουν γεμίσει τα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown είχε αποκαλύψει το in.gr και φαίνεται ότι προς τα εκεί οδεύουμε ολοταχώς. Αν με το κλείσιμο των σχολείων από αύριο και το -σχεδόν- γενικό απαγορευτικό στις μετακινήσεις, υπάρξει βελτίωση των στοιχείων, τότε μπορεί να υπάρξει φως στο τούνελ.

Όμως, τα στοιχεία αυτή την περίοδο μόνο απαισιοδοξία σκορπούν.

Σε λιγότερο από ένα μήνα (28 ημέρες για την ακρίβεια) έχουν πεθάνει περισσότεροι από 500 άνθρωποι, όσους σε οκτώ μήνες, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στις 17 Οκτωβρίου -επτά μήνες και τέσσερις ημέρες δηλαδή μετά την πρώτη καταγραφή θύματος από κοροναϊό στη χώρα- ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 500. Μόλις 28 ημέρες μετά, οι νεκροί έφτασαν τους 1.035.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μάρθας Καϊτανίδη στα «Νέα Σαββατοκύριακο» η περασμένη «μαύρη Πέμπτη», όπου για πρώτη φορά από την αρχή της επιδημίας τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3.000 – και μάλιστα κατά αρκετές εκατοντάδες – ήταν η ημέρα που επικράτησε το σχέδιο για επιμήκυνση της εθνικής καραντίνας έως ακόμη και τα μέσα Δεκεμβρίου. Δεν πρόκειται, όμως, για το μόνον αρνητικό σενάριο καθώς όπως όλα δείχνουν, τα Χριστούγεννα δεν θα εορταστούν – υπό τους ούτως ή άλλως αυστηρούς περιορισμούς που θα ισχύουν – στο σύνολο της χώρας. Προς το παρόν οι επιδημιολόγοι παρακολουθούν τα «σκληρά» δεδομένα αποφεύγοντας να προχωρήσουν σε προβλέψεις που αφορούν το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιπέδωσης της καμπύλης.

Ιδίως δε, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι πλέον οι καμπύλες που ορίζουν τη δυναμική της επιδημίας είναι πολλές και εξίσου καθοριστικές στο συνολικό άθροισμα των κρίσιμων παραγόντων που κρίνουν το αποτέλεσμα.

Η κυρίαρχη αγωνία είναι να μειωθούν άμεσα οι μετακινήσεις των γονέων και κηδεμόνων και όχι οι μεταδόσεις εντός της σχολικής κοινότητας δεδομένου ότι τα επιστημονικά στοιχεία δεν προκαλούν ανησυχία για μολύνσεις από τον κοροναϊό στους μικρούς μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου προεξοφλούσε άλλωστε ότι η ερχόμενη Δευτέρα θα έβρισκε  τη χώρα με ακόμη πιο «σφιχτούς» περιορισμούς για τους πολίτες.

Έτσι, εκτός από τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, η αξιολόγηση της κατάστασης κρίνεται και από τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνώσεων και των θανάτων. Και ενόσω εξελίσσεται δυναμικά το δεύτερο κύμα, εξίσου δυναμικά καταστρώνονται σε επιστημονικό και κυβερνητικό επίπεδο τα επόμενα βήματα που μοιάζουν εντούτοις μετέωρα έως ότου να «κουμπώσουν» με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα στα Νέα

Lockdown και μετά τη… λήξη του, βλέπουν οι επιστήμονες

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης