«Σκωτσέζικο ντους» για τα ελληνοτουρκικά – Τραμπ: «Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο» – Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης»

Σε διαφορετικό μήκος κύματος Τραμπ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Σκωτσέζικο ντους» θυμίζει η στάση των Συμμάχων της Ελλάδας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με την τουρκική προκλητικότητα. Η διπλή, αντιφατική στάση της Ουάσιγκτον σε διπλωματικό επίπεδο, είναι ένας διαρκής πονοκέφαλος για την Αθήνα καθώς, κάθε φορά, προσπαθεί να ερμηνεύσει ποιος πόλος υπερισχύει: εκείνος του Ντόναλντ Τραμπ που δεν χάνει ευκαιρία να εξυμνεί την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και των «γραφειοκρατών» της αμερικανικής πρωτεύουσας που στηρίζουν -τουλάχιστον στα λόγια- τις ελληνικές θέσεις.

Τα παραδείγματα τον τελευταίο καιρό -ή πιο σωστά, από τότε που ανέλαβε Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ- πολλά, όμως όσο πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση με την Τουρκία, τόσο μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η στάση των ΗΠΑ. Μια κατάσταση που αποτυπώνεται ξεκάθαρα από τη Δευτέρα 2/12, στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ετσι από τη μία πλευρά έρχονται οι δηλώσεις στήριξης Τραμπ στον Τούρκο πρόεδρο φτάνοντας να υπερασπιστεί ακόμη και την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και μάλιστα να το κάνει παρόντος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ ο οποίος δεν φάνηκε να διαφωνεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Αντίθετα, ο Γ. Στόλτεμπεργκ φρόντισε για μία ακόμη φορά να τονίσει ότι το ΝΑΤΟ τηρεί ουδέτερη στάση στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων λέγοντας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή: «Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ως υπεύθυνο τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος αρνήθηκε, όπως είπε, να πουλήσει Patriot στην Τουρκία. «Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», κατήγγειλε ο Τραμπ.

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον στη Συρία, είπε για πολλοστή φορά.

Και όλα αυτά, όταν το αμερικανικό Κογκρέσο ζητάει να υπάρξουν σκληρές κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά των S-400 και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας σε ο,τι αφορά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για κοινή ΑΟΖ στη Μεσόγειο και την καρδιά του Αιγαίου.

«Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική» ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας στην Ουάσιγκτον.

Σε μία εποχή που η Ελλάδα έχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, σταθερή στήριξη απέναντι στην Τουρκία, το αμερικανικό δίπολο σε συνδυασμό με μία βαθιά διχασμένη Ευρώπη σε μια σειρά ζητημάτων, -ανάμεσά τους και το «πάγωμα» των ενταξιακών διπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στην Αθήνα.

Πηγή: newpost

The post «Σκωτσέζικο ντους» για τα ελληνοτουρκικά – Τραμπ: «Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο» – Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης» appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Κόσμος – Τι Νέα Λάρισα;