Σουηδία: Συνεχίζονται τα άγρια επεισόδια που «πυροδότησαν» οι συγκεντρώσεις ακροδεξιού κόμματος

Τρίτη νύχτα έντασης στα νότια της χώρας λόγω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το ακροδεξιό δανικό κόμμα Stram Kurs του Ράσμους Παλούνταν

Ακόμα μια βραδιά άγριων επεισοδίων βίωσε το Σάββατο η νότια Σουηδία, ενώ συνεχίζεται αμείωτη η ένταση που έχουν προκαλέσει οι συγκεντρώσεις ενός ακροδεξιού κόμματος που χρησιμοποιεί ακραία ρητορική και σχεδιάζει να κάψει δημόσια ένα Κοράνι, σύμφωνα με την Guardian.

Σύμφωνα με την αστυνομία στην πόλη Λαντσκρόνα πάνω από 100 νεαρά -κυρίως άτομα – έστησαν οδόφραγμα σε δρόμο της πόλης και άρχισαν να πετούν πέτρες και να καίνε κάδους και οχήματα μετά την απόφαση να «μεταφερθεί» η προγραμματισμένη συγκέντρωση του δανικού κόμματος Stram Kurs από τη συγκεκριμένη περιοχή στο κοντινό Μάλμε, περίπου 45 χλμ. νοτιότερα.

Αργά το βράδυ η κατάσταση ηρέμησε κάπως στην πόλη, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών Αρχών, και ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί στη Λαντσκρόνα. Στην εκδήλωση του Stram Kurs που έγινε τελικά στο Μάλμε , ο ιδρυτής του κόμματος Ράσμους Παλουντάν εκφώνησε ομιλία σε μερικές δεκάδες άτομα, ενώ μια μικρή ομάδα αντιδιαδηλωτών πετούσαν πέτρες στους συγκεντρωμένους. Η αστυνομία παρενέβη με σπρέι πιπεριού και ο ίδιος ο Παλουντάν χτυπήθηκε στο πόδι με μια πέτρα, όμως τελικά δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Τα επεισόδια πάντως συνεχίστηκαν στην πόλη με φωτιές σε κάδους, «πετροπόλεμο» συλλήψεις και οδοφράγματα.

Η Κιμ Χιλντ, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας στη νότια Σουηδία, είχε δηλώσει νωρίτερα το Σάββατο ότι δεν μπορεί να ανακληθεί η άδεια για τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης στην Λαντσκρόνα, αφού στη Σουηδία το επίπεδο κατάχρησης της ελευθερίας του λόγου για να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο είναι πολύ υψηλό. Το δικαίωμα των διαδηλωτών να εκφράζουν τη γνώμη τους είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει κάτι πολύ ακραίο για να αγνοηθεί, είπε η Χιλντ στη σουηδική τηλεόραση.

Οι εντάσεις και τα επεισόδια ανάμεσα σε αντιδιαδηλωτές, ακροδεξιούς διαδηλωτές και αστυνομικούς είχαν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη στη Στοκχόλμη και άλλες πόλεις όπου είχαν προγραμματιστεί ή πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις του Stram Kurs. Το βράδυ της Παρασκευής, οδομαχίες ξέσπασαν ανάμεσα σε οπαδούς του κόμματος και αντιδιαδηλωτές στην πόλη Ερεμπρού, όπου το δανικό κόμμα, με την αντιμεταναστευτική και αντιμουσουλμανική ρητορική, σχεδίαζε να κάψει δημόσια ένα Κοράνι. 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 4 περιπολικά πυρπολήθηκαν κατά τα επεισόδια και βίντεο με σκηνές χάους έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

protothema.gr

The post Σουηδία: Συνεχίζονται τα άγρια επεισόδια που «πυροδότησαν» οι συγκεντρώσεις ακροδεξιού κόμματος appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΣ – Newsone.gr