Στη Βουλή το ζήτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου στον έλεγχο οχημάτων

Επαναφέρει το ζήτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου στον έλεγχο οχημάτων ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης

Με τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων να δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος των «πειραγμένων» μετρητών ΙΧ, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης επαναφέρει μαζί με την Βουλευτή Φλώρινας Θεοπίστη Πέρκα, το ζήτημα αλλαγής του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

«Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών αποκάλυψε την έκταση του προβλήματος αναφορικά με τις αλλοιώσεις των χιλιομετρικών ενδείξεων των ιδιωτικών οχημάτων, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέσα σε σχεδόν ένα μήνα εντοπίστηκαν πάνω από 1 εκατ. περιπτώσεις αλλοιωμένων μετρητών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η αλλαγή των διαδικασιών που προβλεπόταν σε περίπτωση διαπίστωσης αλλοίωσης των διανυθέντων χιλιομέτρων, μειώνει τον όγκο εργασίας από τις δημόσιες υπηρεσίες – που θα ήταν υποχρεωμένες να διαχειριστούν το πλήθος των αυτεπάγγελτων αναζητήσεων ποινικών ευθυνών – αλλά δεν απαντάει στο εξής ερώτημα: Με ποιο τρόπο θα προστατευτεί η δημόσια ασφάλεια από περιπτώσεις παράνομων παραποιήσεων μετρητών στην εγχώρια αγορά; Ελπίζουμε αυτή τη φορά να λάβουμε απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό…».

Υπενθυμίζεται ότι η ενεργοποίηση της εν λόγω βάσης δεδομένων, επέτρεψε στην πολιτεία να τροποποιήσει το σύστημα καταγραφής και πιστοποίησης οχημάτων και να μεταφέρει – ορθά – την νομική ευθύνη για τυχών αλλοιώσεις, από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που δυνητικά είχαν πέσει θύματα παραπλάνησης, στους εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Είναι όμως δεδομένο ότι αυτή η ηλεκτρονική βάση, αναβαθμίζει την δυνατότητα της πολιτείας να εποπτεύσει την τήρηση του κανονιστικού πλαισίου αναφορικά με την λειτουργία και την συντήρηση ιδιωτικών οχημάτων. Επίσης, η ορθή τήρηση στοιχείων αναφορικά με την λειτουργία και συντήρηση των ΙΧ αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την δημόσια υγεία και ασφάλεια, ενώ η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει το αγοραστικό κοινό από πρακτικές παραπληροφόρησης και παραπλάνησης στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων.

Γι’ αυτό και ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιο λόγο κατέστη προαιρετική η αυτεπάγγελτη αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε περιπτώσεις διαπίστωσης αλλοιώσεων των σχετικών μετρητών από τα κατά τόπους ΚΤΕΟ, καθώς και για το σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου να προστατευτεί το αγοραστικό κοινό από περιπτώσεις παραποίησης αυτών των στοιχείων.

 Αξίζει να τονιστεί ότι ανάλογη ερώτηση είχε κατατεθεί και προ καιρού από τους δυο Βουλευτές, χωρίς να δοθεί καμία απολύτως απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών.

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης