Στο εδώλιο 53χρονος πρώην τραπεζικός για υπεξαίρεση 182.000 ευρώ

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσει 53χρονος που κατηγορείται για υπεξαίρεση ποσού 182.000 ευρώ και πλαστογραφία στην τράπεζα στην οποία εργαζόταν.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης όταν το καλοκαίρι του 2010 όταν μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι είχε αφαιρεθεί το ποσό των 182.000 ευρώ από λογαριασμό πελάτη της και η τράπεζα υπέβαλε μήνυση σε βάρος του 53χρονου.

Ακολούθησε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία στην υπηρεσία (με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου) και με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, η οποία και έγινε το φθινόπωρο του 2017.

Ειδικότερα, το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Στέλιου Κιουρτζή έκρινε ένοχο τον 53χρονο επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 4 ετών για την κάθε πράξη, δηλαδή κατά συγχώνευση φυλάκιση 6 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ο 53χρονος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η έφεση του προσδιορίστηκε να εκδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου (δευτεροβάθμιο δικαστήριο) στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο κατηγορούμενος το χρονικό διάστημα από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου 2009 υπεξαίρεσε από το ταμείο της τράπεζας στην οποία εργαζόταν ως ταμίας το ποσό των 182.000 ευρώ. Από αυτό χρησιμοποίησε το ποσό των 93.000 ευρώ για να καλύψει τα χρήματα που είχε υπεξαιρέσει από λογαριασμό πελάτη εν αγνοία του.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα ο 53χρονος είχε συγκεκριμένο τρόπο που χρησιμοποιούσε προκειμένου καθημερινά όταν «έκλεινε» ταμείο να μην φανεί από τους ανωτέρους συναδέλφους του, το έλλειμμα των χρημάτων που είχε δημιουργηθεί.

Έτσι πριν «κλείσει» το ταμείο του χρέωνε παράνομα λογαριασμό για αγορά επιταγών ιδιωτών και πληρωμής επιδομάτων με το εκάστοτε έλλειμμά του, διαμορφώνοντας έτσι εικονικά το υπόλοιπο του ταμείου του σε χαμηλό ύψος κάτω από 10.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό κατάφερνε να μειώνει πλασματικά το υπόλοιπο του ταμείου του εντός των προβλεπόμενων ορίων, καταστρέφοντας και εξαφανίζοντας το παραστατικό της αντικανονικής χρέωσης του παραπάνω λογαριασμού. Στη συνέχεια «έκλεινε» κανονικά το ταμείο του, εκτύπωνε το σχετικό παραστατικό το οποίο και παρέδιδε στους ανωτέρους του με έλλειμμα μικρότερο των 10.000 ευρώ ώστε να μην μπορούν να αντιληφθούν το πραγματικό ποσό που υπολείπονταν.

Ακολούθως ο 53χρονος άνοιγε και πάλι το ταμείο του, συνδέοντάς το παράνομα αυτή τη φορά με το σύστημα on line με τη χρήση κωδικών δύο άλλων συναδέλφων του, ακύρωνε την αντικανονική χρέωση του λογαριασμού για αγορά επιταγών ιδιωτών και πληρωμής επιδομάτων.

Ωστόσο επειδή την επόμενη μέρα το πρωί έπρεπε να παραδώσει πάλι παραστατικό από το ταμείο του, το οποίο μετά την ακύρωση της συναλλαγής ήταν σαφώς μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ, ο 53χρονος κατηγορείται ότι παραποιούσε – νόθευε κυρίως τα δύο πρώτα ψηφία που αντιστοιχούσαν σε εκατοντάδες χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες ευρώ αλλά και το ψηφίο που αντιστοιχούσε σε χιλιάδες ευρώ του πραγματικού υπολοίπου του ταμείου του, θέτοντας τη σφραγίδα του σε σημείο τέτοιο ώστε να μην φαίνεται η παραποίηση.

Ωστόσο στις 13 Φεβρουαρίου 2009, ενόψει της μετακίνησής του από τις 16 έως τις 20 του ίδιου μήνα σε υποκατάστημα νησιού της Δωδεκανήσου, προκειμένου να μην φανεί το έλλειμμα σταμάτησε τη διαδικασία με τον παραπάνω λογαριασμό και πραγματοποίησε τρεις αναλήψεις ποσού 60.000 ευρώ η καθεμία από λογαριασμό πελάτη της τράπεζας μέσω της θυρίδας του, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου 2009 έκανε ανάληψη από τον ίδιο λογαριασμό του πελάτη, ο οποίος είχε άγνοια, και άλλων 2000 ευρώ από το υποκατάστημα του νησιού που είχε μετακινηθεί.

Σημειώνεται πως απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή Ρόδου, ο 53χρονος είχε δηλώσει μετανιωμένος για αυτήν την ανόητη και αψυχολόγητη, όπως είχε πει πράξη του, την οποία έκανε προκειμένου να βοηθήσει συγγενικό του πρόσωπο το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο 53χρονος είχε επισημάνει επίσης ότι, άμεσα και εντός 5 ημερών είχε επιστρέψει όλα τα χρήματα, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είχε πρόθεση να ζημιώσει την υπηρεσία του.

Ο 53χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς την επιβολή κάποιου όρου.

Πηγή: rodiaki.gr

The post Στο εδώλιο 53χρονος πρώην τραπεζικός για υπεξαίρεση 182.000 ευρώ appeared first on patrastimes.gr.

Πηγή: Ελλάδα – patrastimes.gr