Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Πυροσβεστική: Είμαστε σε εγρήγορση

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική υπηρεσία και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός εν όψει του κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ώρες, λίγα 24ωρα μετά τη θεομηνία στη Χαλκιδική, που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους.

Στις 19:30 ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας κ. Βαθρακογιάννης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να δοθούν στους πολίτες οδηγίες αυτοπροστασίας, για να αποφευχθούν δυσάρεντα συμβάντα.

«Μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου πρόγνωσης καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, η υπηρεσίας μας άμεσα προέβη στην έκδοση διαταγής, για την ενεργοποίηση του Πυροσβεστικού Μηχανισμού, με διασπορά οχημάτων και τη δημιουργία βάσεων άμεσης επέμβασης, στις περιοχές όπου αναμένεται αυτά να εκδηλωθούν.
Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, ο κ. Βαθρακογιάννης υπενθύμισε «τις οδηγίες αυτοπροστασίας, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, προκειμένου οι πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν, ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν υπαίθριες εργασίες και δραστηριότητες, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές καθώς και την αλιεία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.

Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα, μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

H ενημέρωση έγινε από τις εγκαταστάσεις του συντονιστικού κέντρου της Πυροσβεστικής, όπου παρών είναι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ

Με βάση τα νέα προγνωστικά στοιχεία το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 12/07/2019 από την ΕΜΥ τροποποιείται σε Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 13/07/2019 έως και το απόγευμα της Κυριακής 14/07/2019.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από πρόσκαιρα ενισχυμένους ανέμους και πιθανόν χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και πιθανόν τη δυτική Στερεά.

Επισημαίνεται ότι πολύ μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται από σήμερα τη νύχτα στο νομό Θεσσαλονίκηςτον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στις Σποράδες, τα νότια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Τα φαινόμενα από το μεσημέρι της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Εικόνα: Ύψη 24ωρου υετού έως την Κυριακή 12:00 UTC

Στο χάρτη του meteo.gr που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως το βράδυ της Κυριακής, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου περιμένουμε τα ισχυρότερα φαινόμενα, καθώς και οι περιοχές όπου ενδέχεται να εκδηλωθεί χαλαζόπτωση.

Πρόβλεψη για επικίνδυνα φαινόμενα

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού την Κυριακή, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο τα φαινόμενα να είναι ισχυρά.

Ειδικότερα, σήμα κινδύνου για έξι περιοχές που κατά τόπους θα επηρεαστούν από ισχυρές βροχές και καταιγίδες εξέπεμψε ο μετεωρολόγοςΓιάννης Καλλιάνος.

«Από το βράδυ εκπέμπω SOS για περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Εύβοιας, των Σποράδων και τουβορείου Αιγαίου με αρκετό νερό συνοδεία ενδεχομένως ισχυρών ανέμων» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ.

«Από το βράδυ θα μπει ένα σύστημα με ισχυρές καταιγίδες και αρχικά θα επηρεαστεί το βόρειο Ιόνιο» εξήγησε ο μετεωρολόγος προσθέτοντας ότι αύριο θα επηρεαστούν κυρίως περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της βόρειας Αττικής».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο καιρός θα κάνει ένα μικρό «διάλειμμα» τη Δευτέρα με «άνευ σημασίας βροχές» αλλά από την Τρίτη «έρχεται άλλο με βροχές και καταιγίδες σε όλη την ηπειρωτική χώρα».

The post Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Πυροσβεστική: Είμαστε σε εγρήγορση appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΕΛΛΑΔΑ – Newsone.gr