Συνεχίζονται οι αυγουστιάτικες εκδηλώσεις στον Ξενώνα Ραψάνης

Οι αυγουστιάτικες δράσεις συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον στη Ραψάνη. Την Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 20:00 στην αίθουσα του Μουσείου Οίνου και Άμπελου Ραψάνης, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας «Ξενώνας Ραψάνης», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας, διοργανώνει έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας, με έμφαση σε μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλίας, με τίτλο «Μνήμης Ψήγματα», του Αρχαιολόγου και Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, κ. Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη. Η παρουσίαση της έκθεσης προσεγγίζει και ανιχνεύει με εικαστική διάσταση ορισμένα μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας, ήτοι της Λάρισας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας και του Μαγνησίας. Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο ίδιος ο εκθέτης για τον ρόλο της αρχαιολογικής φωτογραφίας ως τεκμηριωτικού υλικού της αρχαιολογικής έρευνας αλλά και ως καλλιτεχνική έκφραση, ενώ εκεί θα παρευρίσκεται και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Γιάννης Σιούλας. Η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο έως κα 23 Αυγούστου, με δυνατότητα επίσκεψης κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, στο 6981908700 (Έρση Ρουμελιώτη).

Στη συνέχεια, το Σάββατο 8 Αυγούστου στις 19:00, ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης οργανώνει παρουσίαση και έκθεση των ραψανιώτικων χειροποίητων προϊόντων στην κεντρική πλατεία του χωριού. Οι γυναίκες του συλλόγου θα βρίσκονται εκεί για να μας μιλήσουν για τα προϊόντα του τόπου τους, τα οποία και θα διατίθενται προς πώληση. Προηγουμένως, στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, η Κωνσταντίνα Κόντσα, αρχαιολόγος – κοινωνικός ανθρωπολόγος – ξεναγός, σε μια ομιλία με τίτλο «Όταν οι μικρές ιστορίες βγαίνουν.. στο δρόμο! Απόπειρες προσέγγισης της προφορικής ιστορίας στον αστικό χώρο», θα καταθέσει σκέψεις, προβληματισμούς και μικρά παραδείγματα για τη διαχείριση της προφορικής μαρτυρίας στο πλαίσιο οργάνωσης θεματικών περιηγήσεων και προσέγγισης ομάδων ηλικιωμένων, όπως επιχειρήθηκαν από την Κοιν. Σ. Επ. «Νόον Έγνω».
Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των αυγουστιάτικων εκδηλώσεων/ δράσεων στη Ραψάνη στην ιστοσελίδα του «Ξενώνα Ραψάνης», http://www.xenonasrapsanis.gr/.
Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Ρουμελιώτη Έρση,
Υπεύθυνη δράσεων του Προγράμματος Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ξενώνας Ραψάνης», 6981908700

 

Σύντομο Βιογραφικό Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη

Ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Λύκειο Βελεστίνου και κατόπιν στην ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (Νομοί Μαγνησίας & Καρδίτσας) μέχρι το 2003. Από το 2003 διετέλεσε Διευθυντής στη ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (δυτικής Θεσσαλίας – Καρδίτσα & Τρίκαλα) του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του διενήργησε επιφανειακές, σωστικές, και συστηματικές ανασκαφικές έρευνες σε αρχαιολογικές θέσεις στην Μαγνησία και στη δυτική Θεσσαλία στα πλαίσια μεγάλων έργων, όπως στις Εθνικές Οδούς Καρδίτσας – Λαμίας – Αθηνών, Καρδίτσας – Λάρισας, Καρδίτσας – Μουζακίου – Άρτας, Τρικάλων – Λάρισας, σε πολλές θέσεις του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε–65, σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Έδωσε μεγάλη σημασία στον έλεγχο της αρχαιοκαπηλίας για την προστασία των αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Καρδίτσας και Τρικάλων, με ομιλίες, με την προσέγγιση των πολιτών για την παράδοση αρχαίων αντικειμένων, αρκετά από τα οποία κοσμούν την Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.

Παράλληλα προχώρησε στην εκπόνηση μελετών και στην εκτέλεση έργων για την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της δυτικής Θεσσαλίας από το Β΄ & Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Υλοποίησε με τους συνεργάτες του το έργο του «Εξοπλισμού και της Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας» και τη λειτουργία αυτού. Ιδιαίτερη μέριμνα έδωσε στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προβολής των αρχαιολογικών χώρων της Θεσσαλίας σε συνεργασία με Δήμους και Κοινότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Καρδίτσας και Τρικάλων, Διευθύνσεις της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης, Πολιτιστικούς και Μορφωτικούς Συλλόγους, την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών (Έκδοση του Λευκώματος για τα Άγραφα), την Αμφυκτιονία των Καραγκούνηδων, τους Συλλόγους Αργιθεατών ανά την Ελλάδα κ. ά.

Δημοσιεύει άρθρα, μελέτες και ενημερωτικά κείμενα για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Θεσσαλίας στον Τύπο και γενικότερα στα ΜΜΕ. Δραστηριοποιείται στον χώρο της Θεσσαλίας και ευρύτερα για την προβολή της Πολιτιστικής Μας Κληρονομιάς διαχρονικά, με Εκθέσεις Φωτογραφίας, ομιλίες, διαλέξεις, περιηγήσεις.

Ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης συμμετέχει σε Διεθνή, Πανελλήνια και Τοπικά Συνέδρια και Σεμινάρια ως μέλος οργανωτικών & επιστημονικών επιτροπών. Υπήρξε Τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. και Τακτικό μέλος των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων Θεσσαλίας, Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος (1984 – 1987) και Αντιπρόεδρος (2010 – 2012) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Αναπληρωματικό μέλος Υπηρεσιακών Συμβουλίων και αναπληρωματικό μέλος Ειδικών Επιτροπών αξιολόγησης του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει εποικοδομητική συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παράλληλα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας».

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων για τον Αύγουστο

5/8

«Παιχνίδια του κόσμου»

Παιχνιδοθήκη Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας

19:00, Κεντρική πλατεία Ραψάνης

 

7/8

«Μνήμης Ψήγματα»

Έκθεση Αρχαιολογικής Φωτογραφίας

Με τον Αρχαιολόγο και Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, κ. Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

20:00, Μουσείο Οίνου & Αμπέλου

 

8/8

«Όταν οι μικρές ιστορίες βγαίνουν… στο δρόμο!»

Απόπειρες προσέγγισης της προφορικής ιστορίας στον αστικό χώρο.

Με την Κωνσταντίνα Κόντσα, αρχαιολόγος-κοιν. ανθρωπολόγος-ξεναγός

«Παρουσίαση Ραψανιώτικων προϊόντων από τον Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης»

19:00, Κεντρική πλατεία Ραψάνης

 

9/8

«Καλοκαιρινή ζωγραφιά / παιχνίδια φόρμας – χρώματος, κάτω απ’ τον ήλιο του καλοκαιριού»

Με τη ζωγράφο/ εικαστικό Κατερίνα Στόικου

Για παιδιά όλων των ηλικιών

19:00, Κεντρική πλατεία Ραψάνης

 

10/8

«Εργαστήριο για μικρούς αγγειοπλάστες»

Με την Κεραμίστρια Ανθή Σουλτάνη

Για παιδιά όλων των ηλικιών

19:00, Κεντρική πλατεία Ραψάνης

 

11/8

«Από τόπο σε τόπο»

Με τον εικαστικό Δημήτρη Αμελαδιώτη

Εργαστήρι για παιδιά 7 – 10 ετών

19:00, Αφετηρία: Κεντρική πλατεία Ραψάνης

 

12/8

«Στα ίχνη του κρυμμένου θησαυρού της (σκοτεινής) Ραψάνης»

Ένα κυνήγι διαφορετικό

Για παιδιά από 7 χρονών

20:00, Αφετηρία: Κεντρική πλατεία Ραψάνης

 

17/8

Περίπατος στη Ραψάνη

Στη μνήμη του τέως προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, Αθανάσιο Δουμακή

Απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες

Σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης

19:00, Αφετηρία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης

 

19/8

Παρουσίαση του βιβλίου

«Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε!»: Η τελευταία ώρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου

Του Θωμά Κοροβίνη

Εισηγήτρια η φιλόλογος Ιωάννα Γιαννακοπούλου

20:00, Μουσείο Οίνου & Αμπέλου

 

20/8

«Πώς κάνουμε μόνοι μας καθαριστικό για πλυντήριο ρούχων με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι».

Από τους εργαζομένους της Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ

19:00, Κεντρική πλατεία Ραψάνης

 

21/8

«Κατασκευασμένες ειδήσεις και η επιρροή τους στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης»

Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Εύβοιας

Με κεντρικό καλεσμένο τον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου

20:30, Μουσείο Οίνου & Αμπέλου

 

22/8

Περιπατητική δράση με τίτλο «Επιθεώρηση»

Μια παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου

19:30, Μουσείο Οίνου & Αμπέλου

23/8

«Κυνηγώντας το φως»

Φωτογραφικός περίπατος

Με το φωτογράφο Στέλιο Παπαρδέλα

Απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες

11:00, Αφετηρία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης

The post Συνεχίζονται οι αυγουστιάτικες εκδηλώσεις στον Ξενώνα Ραψάνης appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Πολιτισμός – Τι Νέα Λάρισα;