Σύνοδος Κορυφής: Επιτεύχθηκε συμφωνία για την Τουρκία – Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων (Photo)

Πολιτική
 
Μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση που άρχισε πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις δύο το πρωί της Παρασκευής, τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. επί των συμπερασμάτων που αφορούν στην απάντηση της Ένωσης έναντι της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
 
Βέβαια, για να βρεθεί χρυσή τομή, χρειάστηκε τρίτο σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο διατηρεί μεν την αναφορά προηγούμενου σχεδίου για επανεξέταση της κατάστασης στην Σύνοδο του ερχόμενου Μαρτίου (άρα δεν υπάρχουν κυρώσεις στην παρούσα φάση), ωστόσο «σκληραίνει» κάπως τη γλώσσα έναντι της Τουρκίας και προσθέτει κάποιες αναφορές στο μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, καλεί την Τουρκία σε υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και σε αύξηση των προσπαθειών καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης.
 
Η γλώσσα για τις κυρώσεις παραμένει η ίδια με ελάχιστες αλλαγές -όπως ότι καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ένωσης, να κάνει μία αποτίμηση της κατάστασης «στην περιοχή» και όχι μόνο «στην Ανατολική Μεσόγειο» προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα το Μάρτιο. Στην αναφορά αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η «λειτουργία της τελωνειακής ένωσης». Επίσης, καθιστά πιο ξεκάθαρα ορισμένα σημεία, όπως ότι το Συμβούλιο υποστηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό και «αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».
 
To Συμβούλιο επίσης, καλεί τον Μπορέλ να αναλάβει την πρωτοβουλία για πολυμερές συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ καταδικάζει τις κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια και δηλώνει ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.
Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απηυδισμένος από το «πάρε-δώσε» της Συνόδου φέρεται να είπε απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ε.Ε. ότι «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε “αν” και “αλλά”», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico. Προσερχόμενος δε, στη Σύνοδο έδωσε το στίγμα των προθέσεών του προσερχόμενος στη σύνοδο με την λατινική φράση που επικαλούνταν συνεχώς η γερμανική πλευρά, αλλά και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών την εποχή των Μνημονίων: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται – pacta sunt servanda.

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.
Τουρκία
Ελλάδα
Κύπρος
ανατολική Μεσόγειος
Has video: 

Πηγή: