Συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις έως και 290 ευρώ – Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναφαναφοράς των συντάξεων λόγω θανάτου και απεστάλησαν σήμερα τα αρχεία πληρωμών για την αύξηση

Στα 290 ευρώ τον μήνα κυμαίνεται μεσοσταθμικά η αύξηση των συντάξεων χηρείας για το Δημόσιο και στα 208 για τους ασφαλισμένους του πρ. ΙΚΑ. Η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων ολοκληρώθηκε και όπως ανακοίνωσε μόλις το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αυξημένες κατά 40% συντάξεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους αύριο Παρασκευή 27/9 με την καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου. Ηδη από την Τετάρτη οι πρώτες αυξήσεις μπήκαν σε δικαιούχους συντάξεων λόγω θανάτου ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις κατά 40% στις χήρες προκύπτουν καθώς αυξάνεται το δικαιούμενο ποσοστό από 50% σε 70% βάσει νομοθετικής ρύθμισης του προηγούμενου Μαΐου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναφαναφοράς των συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) και απεστάλησαν σήμερα τα αρχεία πληρωμών για την αύξηση των συντάξεων χηρείας από 50% σε 70%, προκειμένου να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνολικά, έγινε επαναφορά στο προ του νόμου Κατρούγκαλου ποσοστό (70%) σε 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα) εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο. Για 3.178 τέκνα προκύπτει μείωση λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου οπότε και θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξήσεις.

Τα αναδρομικά, δηλαδή τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες από την ψήφιση του νόμου (18 Μαίου 2019) μέχρι και το Σεπτέμβριο του  2019 θα καταβληθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου στο τέλος Οκτωβρίου 2019. Συνολικά, η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε περίπου 70 εκ. ευρώ.

«Με απόλυτη συνέπεια, ολοκληρώνουμε σήμερα μία ακόμα βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ευχαριστώντας το προσωπικό του ΕΦΚΑ αλλά και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρ. Χάλαρη, τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κ. Πιερρακάκη, τον Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, Δ. Αναγνωστόπουλο, τον υφυπουργό, Ν. Μηταράκη και την Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Π. Καρασιώτη.

The post Συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις έως και 290 ευρώ – Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Newsone.gr