Τα Αρχεία διηγούνται και ζωγραφίζουν…

Καλούμε τους μαθητές του νομού σε μια γιορτή τοπικής ιστορίας, μέσα από την δική τους αντίληψη και αποτύπωση. Στο τέλος Μαρτίου λήγει ο 2ος μαθητικός διαγωνισμός των ΓΑΚ Λάρισας, και στις 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο η εκδήλωση παρουσίασης των νικητών και των έργων όλων των συμμετεχόντων.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και το Εργαστήρι Ζωής του ΟΚΑΝΑ εμπιστεύονται τη δράση των Γενικών Αρχείων Λάρισας και προσφέρουν και φέτος μαθήματα ζωγραφικής και δημιουργικής γραφής για τους πρώτους νικητές.

Οι νεαροί μελετητές θα ανακαλύψουν γεγονότα που επηρέασαν λίγο ή περισσότερο τη ζωή στην περιοχή. Η κατάθεση του σχεδίου ενός ατμολέβητα στη Διεύθυνση Εμπορίου ήταν απαραίτητο δικαιολογητικό για την άδεια έκδοσης καθαριστηρίου, μπορεί να είναι η αρχή μιας ιστορίας μυστηρίου; Με αφορμή το μητρώο γεννήσεων Οθωμανών θα διαβάσουμε μία ιστορία για τη φιλία σε δύσκολες εποχές; Το προικοσύμφωνο του 1883 θα απεικονιστεί με χρώματα;

Προσφέρουμε 18 τεκμήρια, το καθένα όμως έχει τη δυνατότητα να ερμηνευθεί και να αποδοθεί με αμέτρητους τρόπους. Αυτές τις ιδέες και καλλιτεχνικές ικανότητες των μαθητών που θα δημιουργήσουν νέες εντυπωσιακές ιστορίες και εικόνες αναμένουμε και φέτος, ώστε να συνθέσουμε τα νέα τεκμήρια της τοπικής ιστορίας.

Γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να αναζητήσουν τα αρχεία στη σελίδα της υπηρεσίας στο facebook στο άλμπουμ «Τεκμήρια 2ου διαγωνισμού», ακόμη και αν δεν είναι χρήστες της εφαρμογής. Η πρόσκληση του διαγωνισμού και οι οδηγίες συμμετοχής βρίσκονται στα σχολεία, αλλά και στη σελίδα της Κεντρικής Υπηρεσίας των ΓΑΚ www.gak.gr και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν διευκρινίσεις στο mail@gak.lar.sch.gr και στο τηλ. 2410 281425.

The post Τα Αρχεία διηγούνται και ζωγραφίζουν… appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Πολιτισμός – Τι Νέα Λάρισα;