Τα πυροσβεστικά τανκς του Στρατού – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που έχει μετατρέψει άρματα μάχης σε πυροσβεστικά οχήματα. Πρόκειται για τα «ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» και «ΔΑΥΙΒ». Τρία τανκς τα οποία φέρουν πυροσβεστικό πύργο και μπορούν να επιχειρήσουν εκεί που όλα τα τροχοφόρα σταματούν.

Η έμπνευση ανήκει στους τεχνικούς του Στρατού Ξηράς, από το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (304 ΠΕΒ) που έχει την έδρα του στον Αγ. Γεώργιο Βελεστίνου Μαγνησίας.

Το 2014, οι τεχνικοί του εργοστασίου είχαν την ιδέα μετασκευής ενός τεθωρακισμένου Leopard Α5 σε πυροσβεστικό όχημα, με την χρήση δεξαμενών και συστημάτων από εν αχρηστία πυροσβεστικά οχήματα, με σκοπό την χρήση τους ως πυροσβεστικά οχήματα στα πεδία βολής των αρμάτων.

Έτσι, ως το 2017 είχαν κατασκευαστεί τρία πυροσβεστικά άρματα του τύπου, τα οποία μάλιστα έλαβαν και τις σχετικές πιστοποιήσεις από την πυροσβεστική.

Η χωρητικότητα της δεξαμενής του κάθε οχήματος είναι 12,5 τόνοι, δηλαδή όσο 2 Canadair CL-415! Το πυροβόλο εκτοξεύσεως που διαθέτει έχει εμβέλεια ρίψης 35 με 40 μέτρα. Το γεγονός ότι έχει ερπύστριες το καθιστά ικανό να συνεχίσει εκεί που κάθε άλλο τροχοφόρο όχημα σταματά, χώρια του γεγονότος ότι δεν επηρεάζεται η κίνησή του από την θερμοκρασία εδάφους, αφού δεν φέρει ελαστικά.

Τα τρία πυροσβεστικά άρματα, πριν ριχτούν στην μάχη των πυρκαγιών βρίσκονταν στα Πεδία Βολής Λιτοχώρου και Πετροχωρίου.

Ο «ΔΑΥΔΙΔ» το ένα εκ των τριών είχε χρησιμοποιηθεί επιτυχώς και στο πεδίο μάχη των Καστανιών, στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020, όταν χιλιάδες αλλοδαποί υποβοηθούμενοι από τις τουρκικές αρχές προσπάθησαν να σπάσουν τον φράχτη των συνόρων και να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

The post Τα πυροσβεστικά τανκς του Στρατού – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΕΛΛΑΔΑ – Newsone.gr