Τελετή φωταγώγησης της Ακρόπολης: Μια παγκόσμια γιορτή με πανανθρώπινα μηνύματα

«Μια γιορτή πάνω και πέρα από σύνορα και γλώσσες», όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός, ήταν η αποψινή τελετή παρουσίασης του νέου φωτισμού της Ακρόπολης. Το αιώνιο σύμβολο του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας «αγκαλιάστηκε από το φως του 21ου αιώνα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας σημαντικά μηνύματα ενότητας, δύναμης αλλά και αποφασιστικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η νέα εικόνα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, έτσι όπως διαμορφώθηκε μέσα από τις εντυπωσιακές φωτιστικές παρεμβάσεις της πολυβραβευμένης Ελευθερία Ντεκώ, έμοιαζε μαγευτική ξεπροβάλλοντας, ως ανεπανάληπτο φυσικό φόντο, της ιερής Πνύκας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή φωταγώγησής της, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση – έκανε τη δωρεά για το έργο – κ. Αντώνη Παπαδημητρίου. Μια τελετή στην οποία τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας – όλοι όσοι παραβρέθηκαν φορούσαν μάσκες – και ξεκίνησε φαντασμαγορικά με ένα εντυπωσιακό φωτιστικό δρώμενο της Ελευθερία Ντεκώ που έκλεψε τις εντυπώσεις.

acropolis-3

«Η αλλαγή που δρομολογείται σήμερα δεν ήταν μια απλή τεχνική απόφαση. Ήταν μια συνειδητή πολιτική επιλογή να επανενταχθεί δυναμικά στη σύγχρονη καθημερινότητα το σύμβολο της κλασικής Ελλάδας και μαζί του να ξαναγίνουν πρωταγωνιστές οι ακατάλυτες αξίες» υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός προσθέτοντας με έμφαση, επιθυμώντας να περάσει ηχηρό παγκόσμιο μήνυμα:

acropolis-11

«Η δημοκρατία και οι αρχές τις κλασικής Αθήνας χρειάζονται περισσότερο φως στις μέρες μας καθώς κάποιοι αμφισβητούν το πολίτευμα του μέτρου και την ικανότητά του να φέρει ισότητα αλλά και δίκαιη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία. Απαιτούν όμως και διαφορετικό φωτισμό, εκείνων των πλευρών που θα οδηγήσουν στον αναστοχασμό των δημοκρατικών κανόνων στη σκιά των νέων προκλήσεων με τις οποίες αναμετρώνται».

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως στις 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, θα εγκαινιαστεί και η λειτουργία του νέου ανελκυστήρα της Ακρόπολης.

acropolis-13

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη επέλεξε να υποδεχτεί την νέα εικόνα της Ακρόπολης με ένα απόσπασμα από την «Προσευχή πάνω στην Ακρόπολη» του Γάλλου ιστορικού και φιλοσόφου Ερνέστου Ρενάν: «Η εντύπωση που μου έκανε η Αθήνα είναι ό,τι εντονότερο έχω νιώσει ποτέ μου. Η τελειότητα υπήρξε μόνο μια φορά και σε έναν τόπο. Kαι ο τόπος αυτός ήταν η Αθήνα. Δεν είχα φανταστεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Είχα μπροστά μου το ιδεώδες αποκρυσταλλωμένο σε μάρμαρο πεντελικό. Μέχρι τότε, πίστευα πως δεν υπάρχει τελειότητα σ΄ αυτόν τον κόσμο… Όταν είδα την Ακρόπολη, μου αποκαλύφθηκε το θείο…»

Παράθεσε επίσης, για συμβολικούς λόγους, ένα απόσπασμα από τον εμβληματικό λόγο που εκφώνησε. στις 28 Μαϊου 1959, Αντρέ Μαλρώ, ως υπουργός Πολιτισμού του Ντε Γκωλ, με αφορμή την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης: «Η Ακρόπολη όμως είναι ο μοναδικός τόπος του κόσμου που κατοικείται ταυτόχρονα από το πνεύμα και από το θάρρος. Απέναντι στην αρχαία Ανατολή ξέρουμε σήμερα ότι η Ελλάδα δημιούργησε έναν τύπο ανθρώπου που δεν είχε υπάρξει ποτέ ως τότε… Για τον κόσμο η Ελλάδα είναι πάντα η σκεπτόμενη Αθηνά που ακουμπάει στο δόρυ της. Και ποτέ πριν από αυτήν η τέχνη δεν είχε συνενώσει το δόρυ με τη σκέψη. Δεν θα πάψουμε ποτέ να το διακηρύσσουμε: Ό,τι σημαίνει για μας η συγκεχυμένη λέξη παιδεία –το σύνολο των έργων της τέχνης και του πνεύματος- η Ελλάδα το μετέτρεψε, προς δόξαν της, σε μείζον θέμα διαπαιδαγώγησης του ανθρώπου».

acropolis-7

Ως «εκπλήρωση οφειλής» περιέγραψε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, χορηγού του έργου, Αντώνης Παπαδημητρίου την συνδρομή στον ανασχεδιασμό της Ακρόπολης. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε χρειάζεται η Αθήνα, χρειάζεται η Ευρώπη, χρειάζεται ο κόσμος να ξαναδεί συμβολικά τον Παρθενώνα, πιο φωτεινό, πιο ευδιάκριτο, πιο παρηγορητικό.

Η αλήθεια της Δημοκρατίας και η αξία των ανθρώπινων δικαιωμάτων πρέπει να φωτιστούν συμβολικά και ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης σηματοδοτεί αυτή την ανάγκη» δήλωσε ο ίδιος με νόημα.

acropolis-9

acropolis-5

acropolis-6

Πηγή: protothema.gr

The post Τελετή φωταγώγησης της Ακρόπολης: Μια παγκόσμια γιορτή με πανανθρώπινα μηνύματα appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Πολιτισμός – Τι Νέα Λάρισα;