Τι σηματοδοτεί η νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Τι σηματοδοτεί η νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Ο για δεύτερη φορά νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία».

Για δεύτερη φορά επικράτησε του αντιπάλου του και υποψηφίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές εκλογές για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Παρά την ακύρωση των εκλογών που πέτυχε νωρίτερα τον Μάιο, ο Τούρκος πρόεδρος, ο Ιμάμογλου πέτυχε μια ξεκάθαρη νίκη με λαμβάνοντας το 54.03% των ψήφων, έναντι 45,09 του αντιπάλου του. 

Ο για δεύτερη φορά νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία».

«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κατάφερε σοβαρό πλήγμα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νικώντας τον υποψήφιό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στη σύντομη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Εκρέμ Ιμάμογλου κάλεσε τον Ερντογάν «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν» την Κωνσταντινούπολη».

«Κ. πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε

Συγχαρητήρια Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και νικητή των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας το μήνυμα ότι αποδέχεται πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού πίεσε για την ακύρωσή του στην πρώτη ψηφοφορία στις 31 Μαρτίου.

«Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Νωρίτερα, και ο υποψήφιος του Τούρκου προέδρου, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, παραδέχθηκε την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης μετά τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων που δίνουν άνετη νίκη στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αντίπαλός μου Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή τύχη. Ελπίζω ότι θα υπηρετήσει καλά την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Τι σηματοδοτεί η νίκη του

Είναι πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, αλλά και για την αντίδραση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος “έχασε” τον δήμο των 18 εκατομμυρίων πολιτών για δεύτερη φορά. Όμως, ήδη πολλοί αναλυτές, σημειώνουν, ότι η κίνησή του να ακυρώσει τις εκλογές, αποδείχθηκε καθοριστική για την δεύτερη ήττα του. 

Σε ανάλυση του IBNA αναφέρεται: “Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως βασικός παράγοντας της μεγάλης αυτής διαφοράς είναι πως με την ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών της 31ης Μαρτίου ο Imamoglu έγινε «θύμα» και ο τουρκικός λαός πάντα στηρίζει τον αδικημένο. Όπως ακριβώς είχε κάνει πολλές φορές με τον Erdogan όταν οι στρατηγοί του απαγόρευαν την πολιτική δράση αλλά ο ίδιος ανέβαζε συνέχεια τα ποσοστά του. Παράλληλα η επίθεση εναντίον του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την καταγωγή του και οι κατηγορίες πως είναι «Πόντιος» φέρεται να έφερε και ψήφους των κατοίκων της Πόλης που έχουν καταγωγή από τις πόλεις της Μαύρης Θάλασσας.

Ο πολιτικός αναλυτής  της εφημερίδας Sozcu Deniz Zeirek,  αναφέρει πως «οι ψηφοφόροι του AKP δεν πήγαν στις κάλπες και τιμώρησαν το κόμμα καθώς εκτός από την Κωνσταντινούπολη και το θέμα της οικονομίας έπαιξε ρόλο. Ο λαός επίσης δεν χώνεψε την παρέμβαση που έγινε στην επιλογή του και περίπου 500.000 ψηφοφόροι απομακρύνθηκαν από τον Binali Yildirim”.

Ορισμένοι βλέπουν και πολιτικές εξελίξεις μετά την ήττα του Γιλντιρίμ, όμως υπάρχουν και οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν μπορεί τον πρώτο καιρό να κλιμάκώσει την επιθετικότητά του προς τον Ιμάμογλου, όμως εν καιρώ, και όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές, δεν θα είναι απίθανο, ο Τούρκος πρόεδρος να επιχειρήσει να τον προσεταιριστεί. Άλλωστε, ήδη ο Ιμάμογλου, στις πρώτες του δηλώσεις, ζήτησε μια αρμονική συνεργασία για χάριν της Κωνσταντινούπολης.

Το χρονικό των επαναληπτικών εκλογών

Ο 49χρονος υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει και διευρύνει την νίκη του στην ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, η οποία ακυρώθηκε υπό την πίεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ηγήθηκε της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του και υπέστη συντριπτική ήττα.

Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στην δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου ως «πραξικόπημα κατά της κάλπης» και αντιμετώπισε την σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία ως «μάχη για την δημοκρατία».

Ο Εκρέμ Ιμάμολγου προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και έλαβε την υποστήριξη των εθνικιστών του Iyi και του φιλοκουρδικού HDP, συνασπίζοντας όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.

Πηγή: με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

πηγή: thetoc.gr

Πηγή: Κόσμος