Τι “τρόμαξε” χθες την ΕΚΤ, τι ετοιμάζει σήμερα για τη Σύνοδο Κορυφής

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ χθες βράδυ προχώρησε σε έκτακτη συνάντηση. Και αυτό είναι κάτι που δεν συνηθίζει… Η αφορμή γι΄ αυτή την έκτακτη συνάντηση, λιγότερο από 24 ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ήταν σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, εκτιμήσεις (πιθανώς και ενημέρωση) για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιταλίας, ή μεγάλων τραπεζικών Ομίλων της χώρας την Παρασκευή από την S&P.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, η ΕΚΤ θα ενημερώσει τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. για τη “βεβαιότητα” υποβάθμισης μεγάλου μέρους ομολογιακών δανείων (κυρίως εταιρικών) από τους Οίκους Αξιολόγησης, λόγω της βαθιάς ύφεσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι υποβαθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν σε επίπεδο “non investment grade” τους εκδότες του χρέους αυτού, προκαλώντας κύμα χρεοκοπιών που θα “ταράξει” το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Το ενδεχόμενο μάλιστα να οδηγηθεί και κάποια χώρα μέλος, όπως η Ιταλία, σε μη επενδυτική βαθμίδα, από ορισμένους Οίκους Αξιολόγησης, αν και αυτό δεν θα ακυρώσει τη δυνατότητα αγορών των ομολόγων αυτών στη δευτερογενή αγορά (αφού ακόμα και ένας Οίκος να διατηρήσει το investment grade αρκεί για την ΕΚΤ), θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιέσεις των αγορών με συνέπεια την απόσυρση κεφαλαίων από τη χώρα αυτή.

Για παράδειγμα όπως αναφέρεται σε εκθέσεις επενδυτικών τραπεζών αν αυτό συμβεί την Παρασκευή στην Ιταλία, θα προκαλέσει απόσυρση κεφαλαίων που θα ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, σε συνθήκες δραματικής ύφεσης της οικονομίας της…

Η ΕΚΤ θα “ενημερώσει” σήμερα τους ηγέτες της Ε.Ε. για τη νέα αυτή κατάσταση και θα ζητήσει να πάρουν θέση, δρομολογώντας δραστικές απαντήσεις στη νέα αυτή φάση της κρίσης.

Στις Βρυξέλλες υποστηρίζεται ότι αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, αργά το βράδυ και αφού οριστικοποιήθηκε η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στην επέκταση των όρων του PEPP (δηλαδή του έκτακτου QE, στο πλαίσιο του οποίου δόθηκε και το waiver για την Ελλάδα), κάνοντας αποδεκτά ως εγγυήσεις για την απορρόφηση ρευστότητας από τις τράπεζες και τα “non investment grade” ομόλογα, αρκεί αυτά να διατηρούσαν “investment grade” διαβάθμιση μέχρι τις 7 Απριλίου, ενημερώθηκαν τόσο στο Βερολίνο όσο και στο Παρίσι για την σφοδρότητα του νέου κύματος κρίσης που έρχεται.

Μετά από αυτό στη σημερινή Σύνοδος Κορυφής, παρά την αρχική “ανακωχή” στην οποία είχαν καταλήξει με τη συμβιβαστική πρόταση αποδοχής των αποφάσεων του Eurogroup και άνοιγμα συζήτησης διαμόρφωσης του Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας, κλήθηκε η Κομισιόν να παρουσιάσει “βελτιωμένες προτάσεις ικανές να καθησυχάσουν τις αγορές, ό,τι και αν συμβεί με τους Οίκους Αξιολόγησης…”.

Παρ’ όλα αυτά, τις πραγματικές απαντήσεις αναμένεται να τις δώσουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στη συνάντηση της ΕΚΤ στις 30 Απριλίου, όταν οι αγορές θα έχουν ήδη εκδηλωθεί όσον αφορά την αξιολόγηση των αποφάσεων της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

The post Τι “τρόμαξε” χθες την ΕΚΤ, τι ετοιμάζει σήμερα για τη Σύνοδο Κορυφής appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Newsone.gr