Το «ελληνικό #MeToo» έχει κι αυτό παππού αντάρτη…

ΣΤΗΛΕΣ
Ιστορίες για αγρίους

 

Ένα κύμα αποκαλύψεων που συνοδεύεται από επώνυμες καταγγελίες, φέρνει στο φως σκοτεινές πτυχές των στίβων, των θεατρικών σκηνών, των εργασιακών χώρων και θέτει ένα σωρό νέους προβληματισμούς πάνω σε θέματα πολύπλοκα και απαιτητικά. Από την άλλη, το θέμα μοιάζει να είναι γνωστό, ανομολόγητο και αποδεκτό ως κομμάτι της δουλειάς. Η τελευταία, μάλιστα, εκδοχή έρχεται ως συνέχεια της παλιάς κοινωνικής προκατάληψης που ταύτιζε κυρίως τις γυναίκες του θεάματος με εκείνες των ελαφρών ηθών. Μπορεί αυτό να ξεπεράστηκε, ωστόσο, παρέμεινε ζωντανή η αντίληψη ότι «στο χώρο αυτά συμβαίνουν» ή «για να κάνει κανείς καριέρα, πρέπει να κάνει “θυσίες”».

Μετά την πρώτη καταγγελία από την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, το θέμα έλαβε διαστάσεις και αμέσως κάποιοι έτρεξαν να κάνουν λόγο για «ελληνικό #MeToo». Την ίδια στιγμή άνοιγε και ο φαύλος κύκλος των παρεξηγήσεων με τον κίνδυνο γελοιοποίησης άρα αποδυνάμωσης αποτρόπαιων πράξεων να ελλοχεύει, όπως για παράδειγμα της πλέον απεχθούς που είναι ο βιασμός ανηλίκων, η σεξουαλική εκμετάλλευση από ανθρώπους που διαθέτουν εξουσία, επιρροή και λόγο πάνω σε ζωές ανηλίκων ή ενήλικων ατόμων.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, το «ελληνικό #MeToo» εν τη γενέσει του υπήρξε θύμα κακοποίησης καθώς εντάχθηκε στην σύγκρουση Αριστεράς-Δεξιάς. Μια θεώρηση που προφανώς δεν ενδιαφέρεται για την ουσία αλλά για την πολιτική της εκμετάλλευση. Έτσι, απέναντι σε έναν αριστερό καταγγελλόμενο καλλιτέχνη έπρεπε να βρεθεί ένας δεξιός. Τα κομματικά επιτελεία πήραν φωτιά κι άρχισαν να …σκαλίζουν .

Η ελληνική εκδοχή του #MeToo έχει ήδη κακοποιηθεί βάναυσα καθώς ο τάδε αριστερός ηθοποιός ήταν παντρεμένος με την τάδε πολιτικό και ενταγμένος σε κείνο το πολιτικό κόμμα που τον πρότεινε για… κτλ. Αμέσως, οι ετοιμοπόλεμοι εκτελεστές της απέναντι όχθης απαντούν με αναρτήσεις που κάνουν λόγο για τον άλλο, επίσης γνωστά ηθοποιό που είναι σε θεσμική θέση και κακοποιούσε παιδάκια. Το λαϊκό δικαστήριο θα καταλήξει στον ελασίτη παππού που κυνηγήθηκε βάναυσα από την Δεξιά, η στον αριστερό τραμπούκο που αγόρασε ταλέντο επιδεικνύοντας την κομματική του ταυτότητα…

Στην Ελλάδα όλα έχουν μια τάση να γελοιοποιούνται βάναυσα, να κακοποιούνται κατ’ εξακολούθηση. Το «ελληνικό #MeToo» έχει κι αυτό παππού αντάρτη

metoo
σεξουαλική κακοποίηση
καταγγελίες
Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης
Has video: 

Πηγή: