Το «Καπλάνι της βιτρίνας» επιστρέφει…

"Π" ART
Μια Γνώμη
Έντυπη Έκδοση

 

Η μεγάλη επιτυχία το «Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη, παρουσιάζεται από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Το έργο. «Κατακαλόκαιρο του 1936 στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο τους ξάδελφο Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα, που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του μάτι και την άλλη το μαύρο… Τι θα συμβεί όμως όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο του μάτι;

Το «Καπλάνι της βιτρίνας» είναι το  πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, και αποτελεί έργο – σταθμό  για την ελληνική παιδική λογοτεχνία, καθώς θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.

Η συγγραφέας. Η Άλκη Ζέη είχε δηλώσει για το ανέβασμα της παράστασης «Το καπλάνι της βιτρίνας»: «Πήγα με πολλή αγωνία να δω το ‘‘Καπλάνι της βιτρίνας’’ διασκευασμένο στο θέατρο. Έριξα μια ματιά στην πλατεία. Δίπλα μου καθόντανε τα παιδιά και τα εγγόνια μου και λίγο πιο πέρα ξαδέλφια, ανίψια και μικρανίψια. Την ένιωθα την ανυπομονησία τους. Άνοιξε η αυλαία, μα δεν έβλεπα θέατρο. Είδα τον εαυτό μου μικρό κοριτσάκι και την αδελφή μου, τον παππού, τις θείες, τους μικρούς φίλους και τον μεγαλύτερο ξάδελφό μας. Μόνο σαν υποκλίθηκαν οι ηθοποιοί βγήκα από το όνειρο και βούρκωσα, και γύρω οι δικοί μου μα κι όλος ο κόσμος έμεινε για μια στιγμή βουβός κι ύστερα ξέσπασε σε χειροκροτήματα…».

INFO:

Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη. Σκηνικά/ κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Μιχάλης Αβραμίδης. Προβολές 3D και Video Art: Αλέξανδρος Τσερέπας, Σπύρος Ρασιδάκης. Φωτισμοί: Richard Anthony. Παίζουν: Χρήστος Γλυκός, Αννέτα Παπαθανασίου, Σωτήρης Σκάντζικας, Μαρία Κοκκινίδου, Άσπα Μπατατόλη, Αλέξανδρος Βάρθης, Μαργαρίτα Νασιούλα, Σίλια Μουστάκη, Σοφιανός Πεσιρίδης, Μαρία Δερεμπέ

Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. και καθημερινές για τα σχολεία στις 10.00

 

Άλκη Ζέη
συγγραφέας
Καπλάνι της βιτρίνας
Issue: 
2147
Issue date: 
15-10-2020
Has video: 

Πηγή: