«Το σχέδιο εξόδου από την ΕΕ του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό»

Ένα ακόμη ιστορικό στέλεχος των Συντηρητικών, ο πρώην ηγέτης του κόμματος Ουίλιαμ Χαγκ, συντάσσεται με τη θέση μίας ομάδας βουλευτών και υπουργών των Τόρις που εκφράζουν τις ανησυχίες τους απέναντι στη σκληρή στάση των δύο υποψήφιων διαδόχων της Τερέζα Μέι για το Brexit και για την αποφασιστικότητά τους να υλοποιήσουν την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Σε άρθρο του στην Daily Telegraph, ο Χαγκ εξυμνεί τα χαρίσματα των δύο υποψηφίων, αλλά στο τέλος υποστηρίζει τον Τζέρεμι Χαντ για την ηγεσία των Συντηρητικών και προειδοποιεί ότι η στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον σε ό,τι αφορά το Brexit θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφική για το κόμμα των Τόρις. «Η όλη ιδέα ενός ευρύ κεντροδεξιού κόμματος, που έχει αδιάσπαστη ιστορία σε αυτή τη χώρα από τον Ρόμπερτ Πιλ (ιδρυτής του Συντηρητικού κόμματος) μέχρι την Τερέζα Μέι, τώρα βρίσκεται υπό απειλή. Σοβαρά λάθη τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να είναι καταληκτικά για την πιο μακροχρόνια πολιτική δύναμη», γράφει και εξηγεί στη συνέχεια ότι η αποφασιστικότητα του Τζόνσον να ολοκληρώσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου υπό κάθε περίσταση, παρά την αντίθεση του κοινοβουλίου στη μη συμφωνία, μπορεί να οδηγήσει σε γενικές εκλογές που θα ήταν καταστροφικές για το κόμμα.

«Το βασικό πρόβλημα του να λες ότι μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα συμβεί στο τέλος Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει, είναι ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν θα έχει εγγυημένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», αναφέρει. Σε ό,τι αφορά τη γνωστή φράση «όλα ή τίποτα» που έχει χρησιμοποιήσει τελευταία το φαβορί για την ηγεσία των Τόρις αναφερόμενος στο Brexit ή ακόμη και την άρνησή του να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της Βουλής, ο Χαγκ σχολιάζει: «Σε αυτή την περίπτωση, αν και του εύχομαι να τα πάει καλά εάν εκλεγεί, έχει χάσει την δική μου ψήφο, επειδή το αποτέλεσμα θα είναι ‘όλα και μετά τίποτα’».

Ο πρώην ηγέτης των Τόρις προειδοποιεί ακόμη για τους κινδύνους της μη συμφωνίας για την οικονομία της χώρας υποστηρίζοντας ότι, εάν το κόμμα συνεχίσει να αγνοεί τις εκκλήσεις των βιομηχανιών, των επιχειρήσεων και των αγροτών, ρισκάρει να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ενότητα και να αφήσει την χώρα στην ταπεινωτική θέση να πρέπει να ξεκινήσει μία σειρά από νέες διαπραγματεύσεις από λιγότερο ευνοϊκή θέση.

Καταλήγοντας ο Χαγκ θεωρεί καλύτερο για τη θέση του επικεφαλής του κόμματος τον Τζέρεμι Χαντ, επειδή πιστεύει ότι θα πετύχει μία καλύτερη συμφωνία για το Brexit – παρ’ όλο που χθες ο εν λόγω υποψήφιος εμφανίστηκε εξίσου έτοιμος να διαχειριστεί την έξοδο χωρίς συμφωνία. Λέει γι’ αυτόν ότι «είναι κάποιος τον οποίο θέλεις να έχεις μαζί σου σε μία κρίση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

The post «Το σχέδιο εξόδου από την ΕΕ του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό» appeared first on patrastimes.gr.

Πηγή: Πολιτική – patrastimes.gr