Το σίριαλ της Γροιλανδίας συνεχίζεται: Ο Τραμπ ανοίγει προξενείο στο νησί!

Oι Δανοί «το ξέκοψαν», πως η Γροιλανδία δεν πωλείται, ο Τραμπ θύμωσε και για να τους τιμωρήσει, ακύρωσε την επίσκεψή του στη χώρα. Αλλά το θέμα, δεν τελείωσε εκεί.

Επίσημο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρμεντ που αποκάλυψε το δημοσιογραφικό πρακτορείο Associated Press ζητά από το αμερικανικό Κογκρέσσο την ίδρυση προξενείου στη Γροιλανδία και μάλιστα άμεσα.

Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο έγγραφο, η ύπαρξη προξενείου στο Νουούκ, την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ ως προς την αμερικανική παρουσία στον Αρκτικό Κύκλο.

«Οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον στο να διατηρούν πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις στην Αρκτική», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο αυτό.

«Μια μόνιμη διπλωματική παρουσία θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να προστατεύουν κρίσιμες πτυχές των συμφερόντων τους στην Γροιλανδία, ενώ θα εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με τις αρχές της Γροιλανδίας και με την κοινωνία», αναφέρεται επίσης στο έγγραφο, ενώ επισημαίνεται πως ένα προξενείο στο Νουούκ θα είναι «κρίσιμος παράγοντας στις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την αμερικανική παρουσία στον Αρκτικό Κύκλό και θα μας εξυπηρετούσε ως αποτελεσματική πλατφόρμα προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων στην Γροιλανδία».

Θεωρείται βέβαιο πως πριν τον «χαμό» που προκάλεσε ο Τραμπ με την ιδέα του να αγοράσει την Γροιλανδία, το Κογκρέσο θα ενέκρινε χωρίς ενδοιασμούς το σχέδιο για το προξενείο. Σήμερα όμως θεωρείται πως αυτό δεν θα περάσει τόσο εύκολα.

Οι ΗΠΑ άνοιξαν για πρώτη φορά προξενείο στη Γροιλανδία το 1940, αμέσως αφότου οι Ναζί κατέλαβαν τη Δανία. Το πορξενείο εκείνο έκλεισε το 1953. Τώρα, βάσει του εγγράφου του υπουργείου Εξωτερικών, το νέο προξενείο θα μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο έτος.

Ήδη εξάλλου, αναφέρει το ίδιο έγγραφο, ένας υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας της Κοπεγχάγης έχει επιφορτιστεί με τα ζητήματα της Γροιλανδίας. Εφόσον η ίδρυση προξενείου εγκριθεί από το Κογκρέσο, οι ΗΠΑ θα προσλάβουν άμεσα υπαλλήλους στη Γροιλανδία και συνολικά επτά εργαζόμενοι θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν το προξενείο μέσα στο 2020.

The post Το σίριαλ της Γροιλανδίας συνεχίζεται: Ο Τραμπ ανοίγει προξενείο στο νησί! appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΣ – Newsone.gr