Τόκιο 2020: Ολυμπιακά μετάλλια με τη Νίκη στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Τόκιο 2020: Ολυμπιακά μετάλλια με τη Νίκη στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση καθώς απομένει μόλις ένας χρόνος για να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2020.

Ένα χρόνο νωρίτερα, αποκαλύφθηκαν τα ολυμπιακά και παραολυμπιακά μετάλλια του Τόκιο 2020 σχεδιασμένα από τον Junichi Kawanishi, τα οποία κατασκευάζονται από παλιές ηλεκτρονικές συσκευές και smartphones που προσφέρονται από το κοινό.

Ακολουθώντας μια ανακοίνωση του 2017, η ολυμπιακή επιτροπή προέτρεπε τον κόσμο να δωρίζει τα κινητά τηλέφωνα και άλλες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, προκειμένου να εξαχθεί το πολύτιμο μέταλλο που χρειαζόταν για την κατασκευή των μεταλλίων. Συνολικά 5.000 μετάλλια έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα smartphones και μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που δωρήθηκαν από το κοινό μεταξύ Απριλίου 2017 και Μαρτίου 2019.

Οι δημοτικές αρχές του Τόκιο συνέλεξαν 78.985 τόνους χρησιμοποιημένες συσκευές, με συνολικά  6.21 εκατομμύρια χρησιμοποιημένα κινητά τηλέφωνα που μεταφέρθηκαν στα κέντρα συλλογής. Συνολικά, αυτά έδωσαν 32 κιλά χρυσού, 3.500 κιλά αργύρου και 2.200 κιλά χαλκού.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα μετάλλια εμφανίζουν τη θεά Νίκη που στέκεται μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η εμπροσθία όψη διαθέτει ένα κομψό, ρευστό σχέδιο γύρω από την περιφέρεια του μετάλλου, με χαραγμένο το εικονίδιο Tokyo 2020 και το σύμβολο των πέντε κύκλων του Ολυμπισμού.

Κάθε μετάλλιο έχει διάμετρο 85 χιλιοστά (mm), 7,7 χιλιοστά στο λεπτότερο τμήμα τους και 12,1 χιλιοστά στο πιο παχύ. Η πρόταση του Kawanishi επιλέχθηκε ως μέρος ενός διαγωνισμού που συγκέντρωσε συμμετοχές από περισσότερους από 400 επαγγελματίες σχεδιαστές και σχεδιαστές.

“Με τα λαμπερά τους δαχτυλίδια, ελπίζω ότι τα μετάλλια θα θεωρηθούν ότι αποδίδουν φόρο τιμής στις προσπάθειες των αθλητών, αντανακλώντας τη δόξα τους και συμβολίζοντας τη φιλία”, δήλωσε ο σχεδιαστής των μεταλλίων. 

Ο Kawanishi θέλησε τα μετάλλια να συμβολίσουν την ποικιλομορφία και να αντιπροσωπεύσουν την ιδέα ότι για να επιτύχουν τη νίκη, οι αθλητές πρέπει να αγωνίζονται σε καθημερινή βάση.

Οι κορδέλες των μεταλλίων χαρακτηρίζονται από μοντέρνα παραδοσιακά σχέδια ιαπωνικής σχεδίασης, με την τεχνική των “kasane no irome” που χρησιμοποιείται για το κιμονό. Σύμφωνα με τον Kawanishi, η κορδέλα είναι σχεδιασμένη ώστε να αντικατοπτρίζει την ίδια την Ιαπωνία και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα επιδεικνύει “ενότητα στην ποικιλομορφία”.

Το σχέδιο για την Ολυμπιακή φλόγα του 2020 αποκαλύφθηκε επίσης νωρίτερα φέτος – σχεδιασμένο από τον Tokujin Yoshioka ώστε να μοιάζει με ένα άνθος κερασιού Sakura – το παραδοσιακό λουλούδι της Ιαπωνίας.

Πηγή: thetoc.gr

Πηγή: Αθλητικά