Τουρκία: Υπερπτήσεις τουρκικού αεροσκάφους σε Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα καθώς το πρωί της Παρασκευής, 27 Μαΐου σημειώθηκαν νέες υπερπτήσεις από τουρκικό αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, στις 12:55 ένα μη επανδρωμένο τουρκικό UAV πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το Μακρονήσι και στις 12:56 πάνω από τους Ανθρωποφάγους.

Οι υπερπτήσεις έγιναν στα 19.000 πόδια.

Κλιμακώνει την ένταση

Η τουρκική ηγεσία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση, ενοχλημένη από την διπλωματική και εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας αλλά και από τη διεθνοποίηση από πλευράς Αθήνας των τουρκικών προκλήσεων.

Μετά το Μητσοτάκης γιοκ, με το οποίο έκανε καταφανή την ενόχλησή του για την επιτυχία του ταξιδιού του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν συνέχισε να προκαλεί τη χώρα μας καθώς με νέες δηλώσεις αναφέρθηκε στο θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, κάνοντας λόγο για «προστασία των δικαιωμάτων της χωρίς συμβιβασμούς».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης προς Τουρκία: Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους – Οσο μας προκαλούν περιθωριοποιούνται

«Συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να ενεργήσει με κατανόηση και συνεργασία.

Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας θα διατηρηθεί χωρίς συμβιβασμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θέμα κυριαρχίας

Την ίδια ώρα ο τούρκος ΥΠΕΞ, έθεσε εκ νέου θέμα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και επικαλούμενος τη συνθήκη της Λωζάνης αξίωσε εκ νέου αποστρατιωτικοποίηση.

Ακολουθώντας  τις εντολές Ερντογάν για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ο Τσαβούσογλου, ανέβασε τους τόνους και δήλωσε,  πως αν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, τότε η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη και «δεν θα μπλοφάρει».

  • Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών από τούρκο δημοσιογράφο

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να θέσει θέμα κυριαρχίας και να πει πως η Τουρκία θα… κυνηγήσει την Ελλάδα αν συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά.

O επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, επικαλούμενος τη συνθήκη της Λωζάνης, επανέλαβε το αφήγημα, ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο,για το καθεστώς των νησιών.

Θερμό καλοκαίρι

Αυτό που απασχολεί εφεξής είναι πόσο ακόμη θα τραβήξει το σχοινί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αν θα επιχειρήσει να δυναμιτίσει και άλλο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες, να επιχειρηθεί και πάλι να φτάσουν από τα παράλια της Τουρκίας αρκετοί πρόσφυγες προς τα ελληνικά νησιά.

Ο φόβος ενός «θερμού» καλοκαιριού με διαρκείς απειλές και κινήσεις εντυπωσιασμού από τον τούρκο πρόεδρο υπάρχει ως ένα ισχυρό σενάριο, το οποίο έχει μελετήσει και έχει προετοιμαστεί γι΄ αυτό η Αθήνα.

Πηγή: Πολιτική – ΤΑ ΝΕΑ