Τραγωδία στη Νίκαια: Καταγγελίες για τη γκρίζα εργασιακή ζώνη στον τομέα της Υγείας

Το αρχικό σοκ από την είδηση για την αποκλειστική νοσοκόμα στο νοσοκομείο της Νίκαιας, που πήδηξε από το παράθυρο προκειμένου να μην συλληφθεί κατά τον έλεγχο που διενεργείτο, διαδέχθηκε η θλίψη και η οργή.

Το περιστατικό έγινε η αφορμή, για να ανοίξουν στόματα και να γίνουν καταγγελίες που καταδεικνύουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί (και) σε κάποιους τομείς της υγείας και αναδεικνύουν πολύ συγκεκριμένες ευθύνες. Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όχι μόνο γιατί ανέχονται μια τέτοια κατάσταση, αλλά και γιατί γίνονται άθελά τους και «συνένοχοι».

Βέβαια και σε αυτήν την περίπτωση, δυστυχώς το ενδιαφέρον και οι καταγγελίες έρχονται εκ των υστέρων και αφού έχει χαθεί άδικα μια ανθρώπινη ζωή. Όμως για να μην έχουμε και άλλες τέτοιες τραγωδίες οι καταγγελίες πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος, σε αντίθεση με τα κατάπτυστα σχόλια όσων πήγαν να κάνουν πλάκα με το τραγικό γεγονός που είναι εμετικά, καταδικαστέα και τελικά ανάξια σχολιασμού, αφού κάτι τέτοιο συνεπάγεται την αναπαραγωγή τους.

Η καλύτερα απάντηση άλλωστε σε αυτή την μικροψυχία και την απανθρωπιά είναι η συγκλονιστική ανάρτηση από φίλο της άτυχης εργαζόμενης πουν ήταν από την Αρμενία, την έλεγαν Γκαϊανέ Κασαρτζιάν, είχε οικογένεια και φίλους και βρισκόταν στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια δουλεύοντας για να βοηθήσει τα παιδιά και τα εγγόνια της με το όνειρο σε δύο – τρία χρόνια να γυρίσει στην πατρίδα της.

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί και η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακού περί εγγράφου της διοίκησης του Νοσοκομείου της Νίκαιας που έδινε το δικαίωμα και την αρμοδιότητα στις νόμιμες αποκλειστικές να ελέγχουν τις παράνομες. «Είναι ένα έγγραφο εντελώς παράνομο» τονίζει.

«Θύμα αδίστακτου κυκλώματος διακινητών που λυμαίνονται τα νοσοκομεία»

«Να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, καθώς πριν πέσει είχε έντονο καβγά, κάποιος την πίεσε να «δραπετεύσει», να μην πάει στο αυτόφωρο» καταγγέλλουν εκπρόσωποι των νόμιμων αποκλειστικών νοσοκόμων, φέρνοντας νέα στοιχεία στο φως για τον τραγικό θάνατο της άτυχης αποκλειστικής νοσοκόμας.

Ειδικότερα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR η πρόεδρος Παν. Ένωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων, κ. Κωνσταντίνα Ζιώρη δήλωσε: «Μάθαμε ότι ήταν αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο, είχε 4 αρρώστους στον ίδιο θάλαμο που φρόντιζε. Είχε ενημερωθεί από την ασφάλεια του νοσοκομείου ότι θα έπρεπε να είχε φέρει τα χαρτιά αλλά δεν τα έφερε».

Εκπρόσωποι δε των αποκλειστικών νοσοκόμων εκφράζουν την υποψία ότι η άτυχη γυναίκα από την Αρμενία μπορεί να έπεσε θύμα αδίστακτου κυκλώματος διακινητών, που λυμαίνονται τα νοσοκομεία.

«Να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, καθώς πριν πέσει είχε έντονο διάλογο και εμείς με τη λογική λέμε ότι κάποιος την πίεσε να «δραπετεύσει», να μην πάει στο αυτόφωρο» δήλωσε στην κάμερα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR, η γεν. γραμμ. Παν. Ένωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Αργυρώ Σκεπετάρη και πρόσθεσε:

«Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί γιατί αυτές οι γυναίκες δουλεύουν 12ωρα στα νοσοκομεία, εκεί να τρώνε, να πίνουν, να προσέχουν πολλούς ασθενείς, όχι έναν».

Όπως καταγγέλλουν ανθεί η «μαύρη» εργασία στα νοσοκομεία και η κατάσταση με τις αποκλειστικές νοσοκόμες είναι ανεξέλεγκτη, αφού πλέον 8 στις 10 είναι παράνομες.

«Δυστυχώς η «μαύρη» εργασία στις αποκλειστικές έχει ξεπεράσει τα όρια, υπάρχει εξαθλίωση και κίνδυνος για τους ασθενείς» είπε η Αντιπρ. Παν. Ένωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Σταυρούλα Αντωνίου.

Η διοίκηση του νοσοκομείου θα διατάξει ΕΔΕ για το αν υπάρχουν ευθύνες στο προσωπικό που έκανε τον έλεγχο στην άτυχη αποκλειστική νοσοκόμα.

Γιαννακός: Το παράνομο έγγραφο για τους ελέγχους στο Νοσοκομείο

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προχωρά σε μια συγκλονιστική καταγγελία. Όπως αναφέρει λίγες μέρες πριν η Γκαϊανέ Κασαρτζιάν βρεθεί στο κενό, είχε δοθεί, με έγγραφο, αρμοδιότητα στις νόμιμες αποκλειστικές να πραγματοποιούν ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουν «παράνομες» αποκλειστικές.

«Λάβαμε γνώση σήμερα εγγράφου του νοσοκομείο της Νίκαιας, το οποίο υπογράφει ο διοικητής καθώς και η διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου με το οποίο δόθηκε η αρμοδιότητα στις νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες να ελέγχουν και να εντοπίζουν τις παράνομες αποκλειστικές!» λέει ο Μιχάλης Γιαννακός στο Newsit.gr.

«Είναι ένα έγγραφο εντελώς παράνομο καθώς η υπουργική απόφαση σαφώς ορίζει ποιοι έχουν την αρμοδιότητα ελέγχων εντός του νοσοκομείου. Δεν μπορεί μη υπάλληλος του νοσοκομείου να πραγματοποιεί έλεγχο» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

«Η περιρρέουσα λοιπόν ατμόσφαιρα με το έγγραφο το οποίο μοιράστηκε σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, μπορεί να δημιούργησε ψυχολογική πίεση στην άτυχη παράνομη αποκλειστική και γι’ αυτό να συνέβη το μοιραίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έγγραφο μοιράστηκε στις 26 Ιουνίου και το περιστατικό συνέβη μετά από τρεις ημέρες…»

Tο newsit.gr παραθέτει και το έγγραφο:

Το συγκλονιστικό αντίο από τον φίλο της

Η γυναίκα λεγόταν Γκαϊανέ Κασαρτζιάν και ήταν από την Αρμενία. Ο Χάρης Μοβσεσιάν, επίσης Αρμένιος, τη γνώριζε και έγραψε ένα αποχαιρετιστήριο κείμενο για εκείνη. Τα λόγια του συγκλονίζουν.

Γράφει στο Facebook, o Haris Movsesian:

«Έμαθα πριν από λίγο ποια είναι η Αρμένισσα «νοσοκόμα» «που πήδηξε από μπαλκόνι νοσοκομείου και βρήκε τραγικό θάνατο».

Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τον χαμό της πολύ αγαπημένης μου, της συντοπίτισσας, Γκαϊανέ Κασαρτζιάν.

Η Γκαϊανέ για 5 συνεχόμενα χρόνια είχε αναλάβει τη φροντίδα του, κατάκοιτου από βαρύτατο εγκεφαλικό, πατέρα μου ο οποίος πέθανε το 2002.

Ευγενέστατη, φιλότιμη, ευχάριστη, πάντα γελαστή, αξιαγάπητη. Γίναμε εύκολα φίλοι.

«Τον αδελφό σου κι εσένα σας νοιώθω σαν αδέλφια μου» μου έλεγε σ’ ένα μνημόσυνο όπου συναντηθήκαμε, πριν δυο βδομάδες.

Ταλαιπωρημένη κοπέλα. Δούλεψε σκληρά. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με τη δύσκολη δουλειά της φροντίδας ηλικιωμένων.

Δεν κράταγε σχεδόν τίποτα για τον εαυτό της. «Για τα παιδιά και για τα εγγόνια» έλεγε… «Σε 2-3 χρόνια, θα γυρίσω, να τα χαρώ κι εγώ»…

«Το Σωματείο των νομίμων είχε αντιληφθεί χθες την παρουσία της και την είχε αναφέρει στην ασφάλεια του νοσοκομείου. Το πρωί που η γυναίκα εμφανίστηκε ξανά η ασφάλεια επιχείρησε να τη συλλάβει…»

Λέει η είδηση…

ΚΟΥΦΑΛΕΣ! Τόσο πολύ.

Και η Γκαϊανέ… πρέπει να ήταν πάνω από 25 χρόνια στην Ελλάδα. Τι διάολο… τόσο δύσκολο ήταν να βγουν αυτά τα «κωλόχαρτα»?

Κρίμα. Κρίμα.

Γιατί ρε κορίτσι μου?».

Η σορός της άτυχης γυναίκας αναμένεται να σταλεί τις επόμενες ημέρες στην Αρμενία, ώστε να γίνει εκεί η ταφή της.

Πηγή: Ελλάδα – ΤΑ ΝΕΑ