Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

ΚΟΣΜΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Οι αμερικανικές μετοχές σκαρφάλωσαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή, καταγράφοντας μια ακόμη εβδομαδιαία άνοδο, παρά την απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, αλλά με «καύσιμο» τις ελπίδες για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο κατά 248,74 μονάδες ή 0,8% στις 30.218,26 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 3.699.12 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 0,7% στις 12.464.23 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν νέα υψηλά ρεκόρ.

Οι μετοχές των Chevron και Caterpillar σημείωσαν άλμα 3,9% και 4,3%, αντίστοιχα, για να οδηγήσουν το Dow Jones υψηλότερα. Η ενέργεια ήταν ο τομέας του S&P 500 με τις καλύτερες επιδόσεις, κερδίζοντας 5,4%.

Το άλμα της Παρασκευής οδήγησε τους βασικούς δείκτες σε εβδομαδιαία κέρδη για τέταρτη φορά σε πέντε εβδομάδες. Ο Dow κέρδισε 1% αυτήν την εβδομάδα. Ο S&P 500 κέρδισε 1,7% και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,2%.

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 245.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, πολύ κάτω από την εκτίμηση για 440.000. Το ποσοστό ανεργίας, ωστόσο, ταιριάζει με τις προσδοκίες μειωμένο στο 6,7% από 6,9%.

Εντωμεταξύ, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι πιθανόν τον επόμενο μήνα, αφού αναλάβει τα καθήκοντά του, να προτείνει «εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια» ως βοήθεια για τους πληγέντες από την πανδημία, πέραν του ποσού που μπορεί να εγκρίνει το Κογκρέσο μέχρι το τέλος του έτους.

«Μιλάμε για εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, στους οποίους νωρίτερα είχε κάνει δηλώσεις για την κατάσταση της οικονομίας. «Νομίζω ότι ο κόσμος θα δει την αναγκαιότητα» ενός τέτοιου πακέτου, πρόσθεσε.

Wall Street
ΗΠΑ
Dow Jones
Has video: 

Πηγή: