Τρισάγιο στη Μακρόνησο από τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο

Το ετήσιο προσκύνημά του στη Μακρόνησο, πραγματοποίησε χθες ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο ανακαίνισε εκ βάθρων το 2014 με δαπάνη του ο εθνικός ευεργέτης και διοικητής του Αγίου Όρους, Θανάσης Μαρτίνος, ο μητροπολίτης Δωρόθεος μετέβη στο ακρότατο σημείο της Μακρονήσου και τέλεσε τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως των ψυχών όλων των κεκοιμημένων αδελφών μας στη νήσο και ιδιαίτερα των Ποντίων που έχασαν τη ζωή τους το 1923, όταν μεταφέρθηκαν εκεί μετά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στο συγκεκριμένο σημείο, ο Σύλλογος Ποντίων «Παμποντιακή Ελλάδα» τοποθέτησε αναθηματική πινακίδα στη μνήμη των προσφύγων Ποντίων.

Ο μητροπολίτης Σύρου, ο οποίος μετέφερε στη Μακρόνησο από το προσωπικό του εικονοστάσιο την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, αφού ευχαρίστησε τον παρόντα στο τρισάγιο Θανάση Μαρτίνο για τα έργα αγάπης και φιλανθρωπίας που έχει προσφέρει στην Εκκλησία και στην πατρίδα μας, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι «η Παναγία Σουμελά έρχεται εδώ όχι για να καρφώσει με ένα θαλασσινό σταυρό τη φεγγαρόκτιστη πλεξίδα της στην αμμουδιά, όπως έχει γράψει ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος, αλλά για να καμαρώσει τα πνευματικά της παιδιά που έρχονται 100 χρόνια μετά να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων τους».

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης