Τροπολογία απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ μόνιμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό κάτω από 1000 κάτοικους

Τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης (ν. Ηρακλείου), Νεκτάριος Σαντορινιός (Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου) και Νίκος Συρμαλένιος (βουλευτής Κυκλάδων) και 26 ακόμα Βουλευτές στο νομοσχέδιο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις», το οποίο θα ψηφιστεί την Τρίτη (30-06-2020)  στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο εν λόγω νομοσχέδιο, εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

 

Οι βουλευτές ζητούν με την κατάθεση αυτής της τροπολογίας  να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α. οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών της ελληνικής επικράτειας, τα οποία έχουν πληθυσμό κάτω από 1000 κατοίκους, σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή, για τα ακίνητα που κατέχουν στο νησί της μόνιμη κατοικίας τους. Η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί αναγνώριση της Νησιωτικότητας, έτσι όπως αυτή αναφέρεται στο Σύνταγμα (Άρθρο 101), σύμφωνα με το οποίο ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους. Παράλληλα συνιστά και ένα ισχυρό κίνητρο διατήρησης των πληθυσμών στα μικρά και απομονωμένα νησιά της χώρας.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που είχε προεκλογικά ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπραως δέσμευση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε κατατεθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σαν τροπολογία, και στο παρελθόν στο νομοσχέδιο «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν. 4611/2019», αλλά δεν έγινε δεκτή από τη ΝΔ.

Τροπολογία

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης