Τσίπρας: είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια

Σφοδρή επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα φραστικά “πυρά” του κ. Τσίπρα δέχθηκαν οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί (Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς), στους οποίους καταλόγισε «βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία και αργότερα, τη λεηλασία της χώρας».

Ο Κώστας Καραμανλής «μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια, ωστόσο ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα μνημόνια. Επέλεξε να φύγει, έχοντας πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι ο ανέμενε «κάποια δόση αυτοκριτικής» από τον κ. Καραμανλή καθώς «η κυβέρνησή του δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν και η αιτία που μας οδήγησε στην επιτροπεία. Ο κ. Καραμανλής και η παράταξη της ΝΔ γιγάντωσαν ένα τεράστιο πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας. Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο και μοντέλο διοίκησης και διακυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι επιλογή μας να γυρίσουμε σε ένα μοντέλο που οδήγησε στην χρεοκοπία».

«Θα ήμουν πολύ ευτυχής να ήμουν πρωθυπουργός σε αυτές τις συνθήκες, αλλά εγώ κλήθηκα να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Βρήκαμε το 2015 άδεια ταμεία, οι συντάξεις πληρώνονταν μήνα- μήνα», πρόσθεσε

Συνεχίζοντας την κριτική του, «ο κ. Παπανδρέου ήταν στον κόσμο του, δεν είχε ιδέα τι ακριβώς συνέβαινε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Ο ίδιος με τους χειρισμούς του έφερε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια. Αργότερα, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία, 28% ανεργία, 300.000 λουκέτα».

Και για τη δική του διακυβέρνηση, «θα με κρίνουν η Ιστορία και ο λαός. Είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, εκείνοι την έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Εγώ κατάφερα εκεί που αυτοί απέτυχαν».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε να βάλει τάξη στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά απέτυχε, όπως είπε, προσθέτοντας ότι η δική του κυβέρνηση βρέθηκε στον «τοίχο» του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Εκ του αντικειμένου δεν πετύχαμε το στόχο μας, αλλά συγκρουστήκαμε, πρόσθεσε. Κάποιοι από το κόμμα της ΝΔ αργότερα υποστήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν και σήμερα την προσπάθειά μας, συμπλήρωσε.

Η υπόθεση Novartis

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis και τη μομφή Σαμαρά για πλεκτάνη, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες ευθύνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ενώ αναγνώρισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αργούς ρυθμούς η Δικαιοσύνη». Θυμήθηκε δε, τον κ. Βενιζέλο να λέει σε κοινοβουλευτική επιτροπή για τον Α. Τσοχατζόπουλο, ότι δεν είναι τραπεζικός λογαριασμός, αλλά αριθμός κινητού.

«Εγώ ποτέ δεν μίλησα για ποινικό σκέλος, μιλούσα για πολιτικές ευθύνες και ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, αλλά οι μονές τιμές φαρμάκων που δεν μειώνονταν ήταν εκείνες του Novartis, ενώ στο κούρεμα ομολόγων του κ. Βενιζέλου η Novartis  είχε εσωτερική ενημέρωση και τα «ξεφορτώθηκε» νωρίτερα.. Το σκάνδαλο αυτό το πλήρωσε ο Έλληνας συνταξιούχος, ο Έλληνας ασφαλισμένος.

Με αφορμή τις απειλές Σαμαρά για ειδικά δικαστήρια, ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους για την απόφασή τους να προωθήσουν στη δικαιοσύνη δύσοσμες υποθέσεις. Είναι ένα ερώτημα και πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός, είπε.

«Θέλει η ΝΔ να επιστρέψει να εκδικηθεί, να κουκουλώσει;, διερωτήθηκε. Στην υπόθεση Novartis , και αυτές του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων».

Με αφορμή τα κομματικά δάνεια, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ ότι «κάνει μια πολυδάπανη καμπάνια, με εκατ. ευρώ στο διαδίκτυο. Από πού βγαίνουν τα χρήματα όταν χρωστά 280 εκατ. και δεν πληρώνει φράγκο;». Και απάντησε ο ίδιος, «από χορηγούς, να μας πουν από ποιους». Προεξοφλώντας όμως, «σιγά να μην απαντήσουν».

Ο Μητσοτακης στέλνει την μπάλα στην εξέδρα

Μιλώντας σε ποδοσφαιρικούς όρους είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης από τις ευρωεκλογές και μετά, έχει βάλει 11 παίκτες στην άμυνα, παίζει κατενάτσιο και στέλνει την μπάλα στην εξέδρα, αποφεύγοντας να δίνει απαντήσεις.

Και σε αμιγώς πολιτικούς όρους, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται το ντιμπέιτ, αρνείται τον προγραμματικό διάλογο, είπε ο πρωθυπουργός. Και ναι μεν είναι τακτική αλλά έχει και τη σκοπιμότητα να μην γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

«Η ΝΔ πήρε 1.850.000 ψήφους, αλλά ουδείς κυβέρνησε με λιγότερους από 2 εκατ. ψήφους», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, επιμένοντας ότι «είναι άλλο «ματς» οι ευρωεκλογές, άλλο οι εθνικές. Δεν είναι 2ο ημίχρονο, θα ξεκινήσει από την αρχή, θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, με ποιο σχέδιο και προοπτική».

Πάντως, «δεν αμφισβητώ ότι έχει δημιουργηθεί ψυχολογία παράστασης νίκης για την ΝΔ (αλλά) εγώ δεν είμαι ο πρωθυπουργός που θα κάτσω έστω μία μέρα στο αξίωμά μου αν υπάρχει αμφισβήτηση ότι η κυβέρνησή μου και εγώ δεν χαίρουν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Αναγνώρισε δε, ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα επέφερε ζημιά στον τουρισμό, την οικονομία, με τα εθνικά μας θέματα να βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν είναι η πιο ήρεμη -«όλα αυτά τα συνυπολόγισα. Πήρα μια απόφαση που τιμά τη διαδρομή μου και τη δημοκρατική μου ευθύνη. Ανέλαβα να πάω στις εκλογές με αυτό το ψυχολογικό ντεζαβαντάζ, αλλά είναι μια εντελώς διαφορετική αναμέτρηση».

«Το 36% (που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές) δεν είναι Συριζαίοι, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά ανήκουν στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη και μας έδωσαν μια γενναία εντολή, ένα γενναίο “δάνειο”, το οποίο -θεωρώ- ότι το αξιοποιήσαμε με εντιμότητα, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ταυτόχρονα κάναμε μεγάλη τομή στην εξωτερική πολιτική. Μας πιστώνουν ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά μας χρεώνουν ότι αργήσαμε, ανέφερε επίσης και θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προηγούμενο των εκλογών του 2014, όταν πήρε 26% πολύ κοντά στο σημερινό ποσοστό και μετά, στις εθνικές εκλογές αύξησε το ποσοστό του κατά 10 μονάδες.Μαθηματικά είναι απόλυτα εφικτά να καλύψουμε τη διαφορά των 500.000 ψήφων. Εξαρτάται από τη συμμετοχή στην κάλπη, πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν».

«Όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές, με μία ψήφο διαφορά, είναι το κόμμα που θα σχηματίσει κυβέρνηση και αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης (σ.σ. για νέα εκλογική αναμέτρηση) είναι παραμύθια με δράκους που δεν υπάρχουν», είπε επίσης ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι «όλα είναι ανοιχτά».

Επιτέθηκε όμως στον πολιτικό του αντίπαλο, λέγοντας πως «η συμπεριφορά αυτή εκπέμπει μια μεγάλη αλαζονεία: αν δεν πάρει λευκή επιταγή, να απειλεί την κοινωνία ότι θα την τιμωρήσει πηγαίνοντας σε κάλπες το 15Αύγουστο. Φαντασθείτε και να του δώσει λευκή επιταγή, πού θα φθάσει αυτή η αλαζονεία, θα γίνει ανεξέλεγκτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

The post Τσίπρας: είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΕΛΛΑΔΑ – Newsone.gr