Τσίπρας: Πετύχατε τη χειρότερη οικονομική επίδοση

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Live η συζήτηση στη Βουλή:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, αντιπαραβάλλοντας τις ημέρες της δικής του διακυβέρνησης (χωρίς κορωνοϊό), στις οποίες «παραδώσαμε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας».

Κάνοντας λόγο για έγκαιρες προειδοποιήσεις από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ για τη λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «για μια ακόμη φορά βρεθήκατε στη λάθος πλευρά της ιστορίας», επικαλούμενος τις προβλέψεις και των διεθνών οργανισμών.

«Ούτε στο τέλος του 22 δε θα έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος» προέβλεψε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «φυσικά κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι ακόμα και αν η επιστήμη κάνει το θαύμα της και έχουμε εμβόλιο μέσα στους επόμενους μήνες, αυτό θα σημαίνει ότι αυτόματα από την επόμενη μέρα, ξεκινούν οι οικονομίες από εκεί που σταμάτησαν».

«Ξορκίζετε το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα και σκάσει τη φούσκα του success story» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, δεν «έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει αναφορικά με τη στάση του κόμματός του πως «στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, χαιρετήσαμε την πρόταση της Ε. Επιτροπής τον Μάιο που μας πέρασε για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αν και υπολειπόταν των αναγκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση».

Στον αντίποδα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει την πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη και περιέγραψε με μελανά χρώματα το επόμενο διάστημα, κάνοντας λόγο για ανεργία και ύφεση με τον ερχομό του Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μιλήσατε για ακόμη μια φορά για την πρωτοφανή ύφεση» τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «θα διορθώσω μια ανακρίβειά σας, ώστε να μην την επαναλάβετε για ακόμη μια φορά».

«Αυτό που είπατε είναι ανακριβές» συνέχισε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε πως «αυτό που είπατε είναι ανακριβές. Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση είναι 9% και διορθώθηκε προς το καλύτερο».

Κατά συνέπεια η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και θα σας παρακαλούσα την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για την ελληνική οικονομία να είστε πιο ακριβής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις αιτιάσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έκθεση Πισσαρίδη, ανακοινώνοντας ότι θα τεθεί σε διαβούλευση πιθανά ακόμη και εντός της ημέρας. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, εστίασε στην ανίχνευση με επιστημονική οπτική των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας από τα μέλη της Επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας πως τα μέλη της Επιτροπής «ούτε φερέφωνα της κυβέρνησης είναι, ούτε εργαλεία της».

Χωρίς τον Τσακαλώτο

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως απουσιάζει η υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πρώτη κατοικία, διαβάζοντας όλα όσα είχε συνυπογράψει στο παρελθόν για το θέμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

The post Τσίπρας: Πετύχατε τη χειρότερη οικονομική επίδοση appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΕΛΛΑΔΑ – Newsone.gr